Innbyggere får COVID-19 vaksine på en midlertidig vaksinestasjon i Kathantha Yimbo, i Sierra Leone i februar 2022.

Historisk pandemiavtale vedtatt av WHO:

– En seier for folkehelsen

Etter tre års intense forhandlinger vedtok medlemmene av Verdens helseorganisasjon (WHO)  tirsdag en avtale om håndtering av framtidige pandemier.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen, som er juridisk bindende, ble vedtatt med enstemmig applaus i Verdens helseforsamling (WHA) i Genève tirsdag. WHA er det besluttende organet til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Arbeidet med avtalen har pågått siden desember 2021, mens koronapandemien fortsatt herjet. At man nå kom i måle med avtalen ses på som en seier for WHO og andre multilaterale organisasjoner, særlig i en tid der USA og flere andre land har uttrykt ønske om å melde seg ut. 

– En seier for folkehelsen

Målet er å unngå å gjenta feilene som ble gjort under koronapandemien. Avtalen skal også styrke det globale samarbeidet for en mer rettferdig, effektiv og koordinert respons neste gang det oppstår en pandemi. Det innebærer blant annet en mer rettferdig tilgang til vaksiner og behandling. 

Men avtalen gir ikke WHO myndighet til å overstyre nasjonale lover eller pålegge spesifikke tiltak.

– WHO har en enestående mulighet til å bygge videre på erfaringer fra koronakrisen, og sørge for bedre beskyttelse for folk i hele verden dersom en ny pandemi oppstår, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus, under helsekonferansen i Genéve tirsdag.

– Avtalen er en seier for folkehelse, vitenskap og multilateral handling. Den vil sørge for at vi, kollektivt, kan beskytte verden bedre mot framtidige pandemitrusler. Det er også en anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet om at våre innbyggere, samfunn og økonomier ikke skal være sårbare for å lide tap som under COVID-19, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Sikre tilgang på vaksiner

Nå  som avtalen er realisert, blir det neste trinnet å utvikle og forhandle frem en internasjonal ordning for rettferdig deling av patogener, og tilgangen på vaksiner, medisiner og utstyr. 

I avtalen ligger det at farmasøytisk industri skal sette av en viss andel av sine vaksiner direkte til WHO, slik at de kan gis raskere til land som trenger det mest. På den måten ønsker WHO å sikre at alle land, uavhengig av økonomi, får tilgang til vaksiner og medisiner i en krisesituasjoner som pandemier. 

Avtalen trer i kraft når den er ratifisert av minst 60 land. Mellom 19. og 27 mai er myndighetsrepresentanter, globale helseeksperter og aktivister fra hele verden samlet til WHOs 78. helseforsamling i Genéve. Årets tema er «One World for Health». 

Powered by Labrador CMS