Cashew fra Mosambik skal bli merkevare i nordiske butikker. Foto: Asle Olav Rønning 

Bønder i Mosambik skal cashe inn på cashew

Cashewnøtter fra Mosambik skal bli merkevare i Norden. Lokale bønder får økt sikkerhet for salg og kan lettere investere i framtidig produksjon.

Publisert

I butikker over hele Norge og resten av Norden kan man nå få kjøpt små og store pakninger av cashewnøtter fra regionen Nampula i Mosambik. Dette er resultatet av et unikt samarbeid mellom lokale bønder, en lokal fabrikk, merkevaren Den lille Nøttefabrikken og organisasjonen Norges Vel.

For bøndene i Nampula, som er en region nord i landet, betyr avtalen at de med større trygghet kan investere i nye cashewtrær og øke produksjonen.

Foredles lokalt

De første stegene i foredlingen skjer på en lokal fabrikk. Det betyr at mer av verdiskapningen skjer i regionen. Nøttene har tidligere gått med båt til India eller Vietnam for foredling før salg på verdensmarkedet.

– Mosambik var tidligere en storprodusent av cashewnøtter, forteller seniorrådgiver Karsten Gjefle i Norges Vel.

Men krig og andre faktorer gjorde at Mosambik havnet i bakleksa. I dag har landet kun noen få prosent av verdensproduksjonen. Det tar år fra planting til trærne blir produktive.

– Det har vært så mye usikkerhet at bøndene ikke har visst om de kunne investere i beskjæring eller planting av trær. Det må vi endre, for cashew har en fantastisk framtid i det nordlige Mosambik, sier Gjefle entusiastisk.

Viktig inntekt

Mens mye av det andre som dyrkes på gårdene går til eget forbruk, kan cashewnøtter sammen med andre cash crops som peanøtter, sesam, bønner og soya gi kjærkomne inntekter som kan spe på husholdningsbudsjettet.

Cashew dyrkes på familieeide gårder og ikke på plantasjer.

Den lille Nøttefabrikken er en del av Brynild Gruppen med base i Fredrikstad. Selskapet har nå knyttet mange kontakter i Mosambik. Ifølge markeds- og utviklingsdirektør Anders Brynildsen har selskapet som mål å bygge sterke verdikjeder og tenke bærekraft i tett samarbeid med partnerne.

Skal plante

Norges Vels rammeavtale med Norad har lagt grunnlaget for å gjøre prosjektet mulig. Lokal samarbeidspartner er det delvis bondeeide selskapet IKURU. Om lag halvparten av de 20 000 bøndene som er tilknyttet IKURU har cashewtrær.

For hver solgte pose med nøtter skal det settes av penger til et fond som skal finansiere treplanting og opplæring av bønder i regionen.

Lokalt i Mosambik blir skallet tatt av de rå cashewnøttene. Prosessen skjer i flere trinn. Nøttene må dampes, knekkes og skrelles. Deretter sorteres de før de pakkes i vakuumsekker og skipes avgårde. Siste fase, med blant annet pakking i konsumpakker, skjer i Norge.

Powered by Labrador CMS