Regjeringssoldater er ofte innblandet i ulovlig hogst av skog i det østlige DR Kongo. Bildet viser regjeringssoldater i en offensiv mot opprørsgrupper. Ulike væpnede grupper konkurrerer ofte om lukrativ ulovlig handel. Foto: NTB Scanpix

Soldater styrer ulovlig hogst i Kongo

Ikke tro på kartene over nasjonalparkene og regnskogene i det østlige DR Kongo. Grensene endres hele tiden og flere skogområdene blir stadig mindre. Ofte er det soldater som står bak den ulovlige hogsten av skog.

Publisert

Miljøbistand til Kongo

Norge gir 500 millioner kroner til Kongobassengfondet som administreres av Den afrikanske utviklingsbanken. Fordeles til ulike prosjekter i regionen over flere år.

Rundt 27,5 millioner kroner i 2013 til skog- og miljøvern prosjekter i DR Kongo.

I tillegg kommer norske midler kanalisert gjennom FN-systemet, Verdensbanken og Interpol.

– Et én kilometer bredt belte med skog forsvinner hvert år. Det er umulig å bevare dagens nasjonalparker og skoger, sier direktør Robert Ducarme i ENRA. Han er sjef for det eneste firmaet med fellingstillatelse i den østlige delen av kjempelandet DR Kongo. Men det er ikke ENRA som ødelegger skogene.

Store lastebiler med containere fullpakket av planker står i kø ved grenseovergangen Kasindi mellom DR Kongo og Uganda. I den vesle byen er det minst to depoter for trelast. Det er ikke ENRA-containere med grovskjært tømmer som daglig tar veien til Uganda. ENRA eksporterer for det meste parkett, dører og vinduskarmer, ikke særlig mye ubearbeidet tømmer. Det meste av tømmeret ved grenseovergangen stammer fra uregulert og ulovlig hogst.

5 millioner fotballbaner

– Egentlig er det umulig å drive med normale forretninger her i landet, sier Ducarme, som har jobbet i DR Kongo i 42 år. Aldri før har han sett skogen forsvinne så raskt. Når hans arbeidere kommer for å felle trær i konsesjonsområdet de er blitt tildelt av myndighetene, er det ofte bare noen få igjen.

Det samlede skogdekket i Afrika er anslått til 675 millioner hektar, eller 23 prosent av kontinentets samlede landområde. Halvparten av denne skogen ligger i DR Kongo. Mellom 2000 og 2010 forsvant det i gjennomsnitt 3,4 millioner hektar skog hvert år i Afrika som følge av illegal tømmerhogst. Det er et område tilsvarende 5,1 millioner fotballbaner. Det meste av hogsten fant riktignok sted i andre land. Men nå drives det stadig mer illegal tømmerhogst i DR Kongo. 

– Høytstående offiserer involvert

– Det store problemet er de militære. De bruker andre til å fronte deres forretninger, sier Ducarme. Høytstående offiserer sørger for at andre hogger skog for dem, eller de tar «kommisjon» for å sørge for at riktig stempel og signatur følger trelasten til grenseposten ved Kasindi. 

Trelast høstet av væpnede grupper lenger sør i landet eksporteres enten via Rwanda eller selges lokalt. Mange offiserer har egne lastebiler som de bruker, skriver FNs ekspertgruppe for DR Kongo.

Ducarme mener at mer kongolesisk tømmer eksporteres via landeveien østover enn gjennom havnen Matadi i vest. En rapport skrevet av South African Institute of International Affairs viser at det meste av det tropiske tømmeret på det østafrikanske markedet stammer fra DR Kongo. 80 prosent av dette eksporteres via Uganda.

Når lasten først er over på ugandisk side kjøres den til trelastforretningene i Ndeeba-distriktet av hovedstaden Kampala. Da er det ikke lenger mulig å skille det ulovlige fra det lovlige.

Men langt fra all tømmer blir eksportert. Det er byggeboom i byene Butembo og Goma i DR Kongo. Landets naturvernmyndigheter ICCN har regnet ut at bare for å forsyne nybygg i Goma må det felles 60 000 trær årlig.

Nettverk

Det er ikke bare profitthungrige soldater og forretningsmenn som hugger ned skogene. Ulike opprørsgrupper som Allied Democratic Forces (ADF) driver også trelastnettverk. De krever «skatt» på alle motorsager som brukes i områdene de kontrollerer.

– Vi vet at ADF har rundt 30 personer som er infiltrert i skogområder der vi har hogstkonsesjon, sier Ducarme. I tillegg blir ENRA-lastebiler stanset nesten daglig av soldater som krever «avgifter».

– Men det største presset på skogene er fra den voksende befolkningen. Folk må ha et sted å dyrke mat. Og så lenge det heller ikke er strøm i byene vil folk trenge trekull til koking. Et vannkraftverk ved Semliki-elven er det som vil redde skogene, sier forretningsmannen.

Skogen forsvinner

Nord for den store nasjonalparken Virunga er det et skogbelte som forbinder den sammen med skogreservatet Mont Hoyo noen hundre kilometer lenger nord.

Denne skogen er avtegnet på kart, men er i ferd med å bli helt borte.

– Skogen blir mindre dag for dag fordi soldatene hogger den ned for å skaffe planker og for å brenne trekull, forteller Honore Balikusisha, sjefen for ICCN-skogvoktere i Mont Hoyo-reservatet.

I reservatet har de 26 bevæpnede skogvokterne foreløpig klart å få stanset den ulovlige hogsten.

– Vi har satt en del av tømmerhoggerne i fengsel. Vi har også siktet en viktig lokal forretningsmann som stod sentralt i dette. Vi klarte ikke få ham fengslet, men tok beslag i motor­sager og annet utstyr. Det ble pinlig for ham, sier Balikusisha.

Stanset

Men det er usikkert hvor lenge skog­reservatet kan bevoktes. Myndig­hetene i Kinshasa har ikke penger til å betale skogvokterne fra ICCN – det nasjonale naturverndirektoratet. En privat hjelpe­organisasjon har så langt tatt regningen. Planen er at det norsk­støttede Kongobassengfondet skal utbetale penger til en internasjonal miljøvernorganisasjon som igjen skal betale lønn til ICCN-vokterne. Men ting tar tid. En avgjørelse om lønningene vil trolig bli fattet neste måned.

Tre land i Øst-Afrika; Kenya, Uganda og Tanzania, offentliggjorde i sommer at de gjør nå felles sak for å bekjempe illegal handel med tømmer i regionen. Med seg på laget har de FN og den internasjonale politi­organisasjonen Interpol – og en bunke norske bistandspenger. 

Powered by Labrador CMS