Pascal Munishi i Kisijus elektrisitetskomité står ved det nye solcellesystemet som er installert i landsbyen. Foto: Mohamed Issa.

Solcellepaneler forbedrer liv i Tanzania

Ali Mtega fra Kisiju i Pwani-regionen fikk ekstra stort behov for elektrisitet for fire år siden da han kjøpte sin første mobiltelefon. Formålet var å kunne motta penger fra sønnen sin og ha kontakt med slektninger. Men lading av telefonen var ikke enkelt siden det ikke var elektrisitet i landsbyen.

Publisert

Hver uke reiste den 45-årige bonden mange kilometer til Mkuranga, den nærmeste byen med elektrisitet. Der leverte han mobiltelefonen sin i en butikk som lader telefoner for to kroner. Men siden det er veldig stor etterspørsel etter denne tjenesten, måtte han vente i mange timer før han kunne hente mobiltelefonen igjen.

Denne tungvinte rutinen endte i fjor, da han fikk installert solcellestrøm i hjemmet sitt som en del av et omfattende økonomisk og sosialt forskningsprosjekt utført av Universitetet i Dar es Salaam.

Mtega har i dag nok strøm både til å lade mobiltelefonen og ha belysning i hjemmet om kvelden. – Mitt opprinnelige ønske var å kunne lade mobiltelefonen, men solcellene har ført til andre fordeler også. Jeg trenger ikke lenger å bruke penger på parafin, sier han.

 Parafin

Landsbyen ligger 88 kilometer sørvest for Dar es Salaam og har lenge lidd under mangel på elektrisitet. Innbyggerne har måttet grave dypt i lommebøkene sine for å kjøpe parafin.

Men etter at solcelleprosjektet ble installert i landsbyen, har beboerne nok strøm til å høre på radio, se på TV og spise middag i god belysning, takket være Norad, som har finansiert prosjektet med 430.000 amerikanske dollar (2,9 millioner kroner). Prosjektet drives av Universitetet i Dar es Salaam og Universitetet i Oslo.

Energiprofessor Bakari Mwinyiwiwa ved Universitetet i Dar es Salaam forteller at det nye solcellesystemet består av 32 solcellepaneler og 120 batterier som lagrer solens energi til bruk om kvelden.

 Halvparten

Mwinyiwiwa sier at det lille strømnettet er stort nok til å nå halvparten av landsbyens 3.994 innbyggere. Det går en strømlinje gjennom halve landsbyen, og kablene ligger under bakken av sikkerhetsårsaker.

Han forteller at landsbyen ble valgt ut som prosjektsted fordi det går vei dit fra Dar es Salaam. I tillegg er det stor tetthet av boliger, og det er ingen planer om å knytte landsbyen til det nasjonale elektrisitetsnettet.

Men prosjektet har ikke gått knirkefritt. – Vi har hatt flere tilbakeslag i fremdriften, noe som har vært frustrerende. Den opprinnelige fremdriftsplanen var for ambisiøs gjennom de ulike fasene av installeringen, sier Mwinyiwiwa.

Landsbyleder Sadiki Matonela forteller at solcellesystemet gir strøm til 20 gatelys, som har fotosensorer som skrur lyset på automatisk ved solnedgang og skrur det av ved soloppgang. Systemet gir også strøm til 68 hjem, 15 arbeidsplasser, det lokale samfunnshuset og to moskeer. Lokale innbyggere har vært involvert i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet, og en landsbykomité har vært ansvarlig for å styre systemet. Et teknisk team leder drift og vedlikehold.

Landsbyledelsen har bidratt med 20 prosent av kostnaden ved å sørge for infrastruktur og sikkerhetsvakter som passer på anlegget. Matonela forteller at de som bor i området som dekkes, må betale 40–80 kroner i avgift hver måned.

Powered by Labrador CMS