
- Mugabe sterkere enn noen gang
Aktivister fra Zimbabwe er ikke optimistiske. - Kampen for demokrati pågår fremdeles. Ingenting har forandret seg med samlingsregjeringen, mener fagforeningslederen Lovemore Matombo.
Matombo leder Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU), som med sine 350.000 medlemmer er den største fagorganisasjonen i landet. Organisasjonen var involvert i dannelsen av opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC), som i fjor gikk inn i en koalisjonsregjering med president Robert Mugabes Zanu-PF.
Likevel er Matombo kritisk til regjeringen og til MDCs statsminister Morgan Tsvangirai. Denne uken var han invitert til Norge av Fellesrådet for Afrika, Norsk Folkehjelp og Zimbabwe Europe Network.
- Zanu-PF er fremdeles storebror. Mugabe var i ferd med å falle i juli 2008. Så ble han reddet av MDC. Nå er han sterkere enn noen gang før, slår Matombo fast.
Vil ha nye valg
Hyperinflasjonen har tatt slutt og økonomien har blitt mer stabil. De fleste av Matombos medlemmer tjener likevel godt under fattigdomsgrensa. Samtidig blir de hindret i å organisere fritt, sier fagforbundslederen. 138 av ZCTUs medlemmer har blitt arrestert i løpet av 2009. En av dem er Matombo selv. De fleste blir løslatt uten anklager.
- Vi ønsker at koalisjonsregjeringen skal overleve. Men Mugabe overkjører er sin samarbeidspartner. Et eksempel av mange er da han inviterte Irans president Mahmoud Ahmadinejad til Zimbabwe, uten at det ble diskutert verken med statsministeren eller regjeringen. Denne holdningen kan få regjeringen til å bryte sammen, eller føre til at MDC blir svelget. Ikke bli overrasket om MDC blir svelget av Zanu-PF, advarer Matombo.
Han mener MDC må kreve nye, frie valg, under oppsyn av Den afrikanske union (AU) og Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).
- Men Vesten bør holde seg unna og ikke legge seg opp i det.
- Hva kan Vesten gjøre?
- Vesten kan påvirke diplomatisk gjennom FN. Og gi utviklingsstøtte gjennom FN-organisasjoner og NGOer, eller øremerkede til MDCs departementer.
Bedre før
Heller ikke Oxfam-koordinator i Harare, Teresa Mugadza, er optimistisk. Hun mener samlingsregjeringen ikke viser tilstrekkelig vilje til å bedre velferdstjenestene for vanlige zimbabwere.
- Samlingsregjeringen ga oss mye håp. 15 måneder senere er jeg ikke så sikker lenger, sier hun.
Zimbabwe markerte i år 30 år som selvstendig land. Mugadza skulle gjerne feiret framgangen som har skjedd siden den gang. I stedet spør hun om folk ikke hadde det bedre før uavhengigheten.
- Mens vi snakker pågår det et utbrudd av meslinger. Da jeg vokste opp var det ingen som hadde den sykdommen. Alle framskrittene som kom med uavhengigheten har gått tapt.