
Hold-ut-lengst-leken i Kasakhstan
Kathrine Kjelland skriver om hverdagslig russisk rulett, tigre og den nye veien til Kina.
Normal, normal, sier sjåføren og krysser midtstripen på jakt etter beste veibane. Vi raser av gårde. Møtende bil kommer stadig nærmere, midt i mot. Hvem viker først? Vi ser øynene til møtende sjåfør – ripene i lakken. I aller siste øyeblikk reddes vi av ørliten bevegelse med rattet. Hold-ut-lengst-leken i Turkestan-området av Kasakhstan – en hverdagslig russisk rulett!
På hovedveien ut av byen Turkestan er det optimistisk hvit midtstripe med et bredt utgravet felt på den ene siden av veien. Gjennom Kasakhstan bygges den nye hovedveien til Kina – eller den nye hovedveien fra Kina, gjennom Kasakhstan og videre til Europa. Enn så lenge cruiser selvbevisste kasakhstanere bredbeint, mens sauer og kyr venter for å krysse over til den andre siden. Små røde vimpler markerer ny-veien, som foreløpig også er skolevei for stolte unger i sorte og hvite skoleuniformer – en tradisjon videreført fra sovjettiden.
– Alle må bidra til å holde nasjonen sammen, sa den kasakhstanske presidenten nylig på besøk i Turkestan. Den samme presidenten støtter arbeidet for en mer bærekraftig utvikling i denne tidligere sovjetrepublikken som er en av de mest ressurssterke i Sentral-Asia.
Derfor har myndighetene sagt ja til gjeninnføring av tigre i Kasakhstan – den siste i disse områdene døde ut på 1950-tallet. WWF undersøkte om det er mulig å gjeninnføre tigre, som er et av symbolene for Kasakhstan og fant ut at det er mulig, men det er nødvendig med et stort arbeid først for å bygge opp økosystemet i et tidligere tigerområde nær Ili-deltaet sør for Balkhasjsjøen. Lokale beboerne må tas med og kasakhstanske myndigheter må fortsette sine initiativer for å løse vannproblemene i regionen og mellom nabolandene.
Mens Kasakhstan løfter seg, er også andre arter på vei tilbake. Bukharahjort er avlet opp og satt ut i det fri, verdens største villsau, argaliene har økt til flere hundre dyr og persiagasellene som før var så vanlige, er del av naturvernprosjekter for skoler og frivillige. Alt dette går hånd i hånd med utviklingsprosjekter for bærekraftig bruk av vann i jordbruket, opplæring av barn og unge – ja, i nabolandet Tajikistan arbeider frivillige organisasjoner for et moratorium som skal pålegge alle senior-byråkrater å ha grunnkurs i naturvern og økologi.
Alt dette er mye å tenke på her i baksetet.
- Tigre!, sier sjåføren – vårt nasjonalsymbol – sterke som tigre! Musahan legger oss igjen over i motgående kjørefelt og lar det stå til. Enn så lenge kjører kasakhstanerne bredbeint i selvvalgt kjørebane – mens kuene krysser den nye hovedveien til Kina.
Kathrine Kjelland er kommunikasjonssjef I WWF , Verdens naturfond