Nancy Sumari viser fram en kopi av sin siste bok, sammen med jenter ved Kizimkazi videregående skole i Zanzibar. Foto: Privat

Skjønnhetsdronning fra Tanzania satser på å få barn til å lese

Nancy Sumari fra Tanzania ble kåret til Miss World Africa i 2005. Det som nå ligger hennes hjerte nærmest, er å få barn til å lese bøker og gi jenter tro på seg selv.

Publisert

Den tidligere skjønnhetsdronningen jobber både som forfatter og forlegger av barnebøker, for å fremme boklesing blant barn i en æra preget av dingser og digital teknologi. Det har vært lite barnebøker å finne i tanzanianske bokhandler. Det ønsket hun selv å gjøre noe med, for å gjenopplive barns lesevaner, forteller hun til Bistandsaktuelt i forbindelse med verdens barnebokuke, fra 2. til 9. november.

Inspirere unge jenter

Hun lanserte nylig ei ny barnebok med tittelen «Samia», etter Tanzanias første kvinnelige president Samia Suluhu Hassan, skrevet på det lokale språket kiswahili.

Forfatteren med barnebok om presidenten.


- Jeg ga boka tittel etter henne fordi jeg ønsker å inspirere unge jenter, og fortelle dem at det er mulig å overvinne hindringer og innfri sine drømmer for framtida, sier Sumari.
- Lesing styrker viktige evner hos barn, og de prøver gjerne å etterligne gode personer i historiene, slike som Samia, sier hun.
Sumari har allerede markert seg i barnelitteraturen i Tanzania, med de to bøkene «Nyota Yako» (Din stjerne) og «Haki» (Rettferdighet).


Skriver på eget språk

- Vi hadde for få fortellinger som ærer vår egen historie og som kan fortelle om vår kultur på vårt eget språk, kiswahili, til barn. Jeg ønsket å nå ut til unge jenter og gutter med historier om deres mødre, bestemødre og tanter for å vekke, inspirere og utfordre dem til å strekke seg så langt de kan, sier hun.
I bøkene sine forteller hun engasjerende historier som gir et levende bilde av kampene barn må gå gjennom for å oppdage og forsvare sine rettigheter.
- Hun har satt en standard for andre unge forfattere. Når barn leser hennes bøker, tror jeg de vil bli inspirert til å følge hennes gode eksempel, sier Walter Bgoya, en kjent forlegger i Tanzania.
Hun lanserte den nye boka «Samia» på Kizimkazi videregående skole i Zanzibar, og delte ut kopier av boka til elevene.

Advokat for jenters rettigheter

- Det er en ære for meg å lansere denne boka på skolen der presidenten fikk sin utdannelse. Jeg håper alle jenter som leser denne boka vil bli motiverte til å prøve å nå sine drømmer for framtida, sier Sumari.

Boka «Samia», som forteller historien om det øst-afrikanske landets første kvinnelige leder, har som mål å lære barn å tro på seg selv, være motiverte og leve et liv som kan være et eksempel for andre.
- Som standhaftig advokat for jenters rettigheter har jeg skrevet bøker som kan inspirere både barn og voksne, sier hun.
Husna Abdulmajid er elev i 2. klasse ved skolen, og sier boka vil hjelpe henne til å forstå bakgrunnen og personligheten til Tanzanias president.
Sumari ble født i Arusha nord i Tanzania i 1986, og vokste opp sammen med fem søsken på en liten gård i Mererani hills. Hun er forfatter, forretningskvinne og sosial entreprenør. Hun fikk sin utdannelse dels i Kenya, siden i Tanzania, og har en bachelorgrad i bedriftsøkonomi fra universitetet i Dar es Salaam.Powered by Labrador CMS