Barn leker ved en bil fra Flyktninghjelpen øst i DR Kongo, et område den norske organisasjonen omtaler som «glemt»

Norsk organisasjon får Hilton-pris for sitt arbeid med klodens mest sårbare

– Prisen er en anerkjennelse av Flyktninghjelpens enestående arbeid for å lette på verdens humanitære lidelser, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Publisert Oppdatert

Flyktninghjelpen mottar Conrad N. Hilton Humanitarian Prize, omtalt som en slags «Nobel-pris» for bistandsbransjen, hvor mer enn 300 organisasjoner var nominert i år.

Med prisen følger 2,5 millioner amerikanske dollar, som tilsvarer nesten 25 prosent av den norske hjelpeorganisasjonens samlede inntekter fra næringslivsaktører i 2021.

Til sammenligning er Flyktninghjelpens budsjetterte inntekter for 2022 på vel 5,6 milliarder kroner, men organisasjonen opplyser til Bistandsaktuelt at forventede inntekter i år nå er på hele 6,8 milliarder – i hovedsak grunnet økte hjelpebehov på grunn av Russlands krigføring i Ukraina.

Conrad N. Hilton Foundation er en familiestiftelse etablert i 1944 av mannen som startet hotellkjeden Hilton. Hvert år vurderer stiftelsen nominasjoner av organisasjoner gjennom en uavhengig jury. Stiftelsen opplyser på sine nettsider at den tildeler midler til ideelle organisasjoner «som jobber for å forbedre livene til individer som lever i fattigdom og opplever vanskeligheter over hele verden».

– Flyktninghjelpen er helt essensiell i arbeidet for mennesker som står i de vanskeligste livssituasjonene i verden i dag. Juryens valg av Flyktninghjelpen som mottaker av årets Hilton humanitære pris anerkjenner viktigheten av arbeidet for å hjelpe og beskytte mennesker på flukt mens de lager en ny framtid for seg selv, sier Peter Laugharn, president og administrerende direktør av Conrad N. Hilton Foundation i en uttalelse.

Egeland: – Viktig anerkjennelse

I juni i år reiste Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til Somalia for å se hvordan tørke påvirker livene til millioner av mennesker på Afrikas Horn.

Flyktninghjelpen ble ifølge en pressemelding nominert av organisasjonens egen styreleder Harald Nordvik, men tidligere har også store selskap som BCG, og Microsoft nominert Flyktninghjelpen.

– Vi er beæret over å motta denne prestisjetunge prisen i en tid hvor vi blir utfordret som aldri før i å nå, hjelpe og beskytte mennesker som er tvunget til å flykte fra krig og undertrykkelse, sier generalsekretær Jan Egeland.

Flyktninghjelpen opplyser at pengene fra Conrad N. Hilton Foundation ikke er øremerket et konkret land eller prosjekt, at prispengene kan benytte der organisasjonen mener det trengs hjelp.

Egeland påpeker at hjelpeorganisasjoner har en rekke utfordringer på veien til å hjelpe noen av klodens mest sårbare:

– Autoritære regimer og brutale væpnede aktører prøver å hindre oss i å nå mennesker som trenger hjelp, og bistandsbudsjettene blir stadig innskrenket. Støtten fra Hilton Foundation er derfor svært viktig. Verdens fordrevne må ikke glemmes, sier Egeland.

FNs generalsekretær: – Et enestående arbeid

– Prisen er en anerkjennelse av Flyktninghjelpens enestående arbeid for å lette på verdens humanitære lidelser. FN verdsetter Flyktninghjelpens lange erfaring, sterke egenskaper og nettverk når vi jobber tett for å møte behovene til mennesker på flukt, sier FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Også Flyktninghjelpens dag-til-dag-partner i felt, FNs høykommisær for flyktninger, gratulerer den norske organisasjonen med prisen.

– I en verden hvor over 100 millioner mennesker er tvunget på flukt, er jeg glad for å se at Flyktninghjelpens arbeid blir anerkjent, sier høykommissær Filippo Grandi.

Han påpeker at den norske organisasjonen er en viktig samarbeidspartner for FN.

– Flyktninghjelpen arbeider kontinuerlig ved frontlinjene for mennesker på flukt og utgjør en reell forskjell i deres liv, sier Grandi.

Powered by Labrador CMS