– Norge stiller allerede opp med humanitær, økonomisk og politisk støtte, men vi vil stille opp mer i tiden som kommer, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferanse om situasjonen i Ukraina torsdag ettermiddag.

Regjeringen blar opp 200 millioner ekstra til Ukraina

Norge fordømmer de russiske krigshandlingene i Ukraina og gir 250 millioner kroner i bistand til Ukraina. Dette er en økning på 200 millioner fra tidligere.

Publisert Oppdatert

Regjeringen vil sende humanitær hjelp til sivilbefolkningen i Ukraina og øker nødhjelpen til Ukraina, kommer det fram i en pressemelding fra regjeringen torsdag ettermiddag.

– Vi bidrar med 250 millioner kroner i humanitær støtte til den ukrainske befolkningen. Dette har vært planlagt gjennom tett kontakt med FN-systemet. Det er også kontakt med Røde Kors-bevegelsen og de norske humanitære organisasjonene for å sikre at støtten skal kommer raskt fram til de som trenger den, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Forberedt på flyktningkrise

Videre legger Huitfelt til at regjeringen fremover vil vurdere behovet for øke det humanitære bidraget for å støtte Ukraina og flyktninger i Ukrainas naboland ved behov.

– Norske myndigheter er forberedt på at situasjonen vil gjøre at det kommer flyktninger ut fra Ukraina, og at Norge og andre europeiske land må stille opp for disse.

Fordømmer angrepet

Regjeringen fordømmer Russlands angrep på det sterkeste. Det var beskjeden både på regjeringens pressekonferanse og i pressemeldingen torsdag ettermiddag.

– Norge fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina. Angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og får dramatiske konsekvenser for befolkningen i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Krav fra Ukrainas ambassadør til Norge

Ukrainas ambassadør til Norge, Jatsiuk Viatsjeslav, ber likevel om mer støtte fra Norge i etterkant av pressekonferansen torsdag.

Ukraina setter pris på sympati og støtte, men vi trenger mer enn det. Vi trenger praktisk støtte.

Dette handler ikke bare om Ukraina, understreker ambassadøren.

– Dette er hvorfor Ukraina forventer solidaritet fra det internasjonale samfunnet. Samfunnet av felles verdier som vi deler, fortsetter Viatsjeslav.

Utover det som har blitt lovet fra politisk hold i dag, bistår også sivile nordmenn det ukrainske folk. Dette la også Jatsiuk Viatsjeslav vekt på.

– Vi mottar hundrevis av forespørsler fra nordmenn som spør oss hvordan de kan støtte Ukraina. Alle innbyggere i Norge som vil støtte Ukraina kan bruke denne informasjonen, og gi deres bidrag.

Powered by Labrador CMS