Humanitære operasjoner i Afghanistan ble hardest rammet av direkte angrep i 2012. 

66 hjelpearbeidere drept på jobb i 2012

Aldri før har det vært så mange større angrep mot sivile nødhjelpsoperasjoner som i 2012. Verst var det i Afghanistan. Det viser brennferske tall fra Aid Worker Security Report 2013.

Publisert

Tall fra FN viser at antall mennesker i verden som trenger humanitær hjelp øker. Samtidig blir det stadig farligere å være hjelpearbeider. I løpet av det siste tiåret har antallet angrep på hjelpearbeidere økt kraftig. Det er Aid Worker Security Database som samler inn tallene i denne rapporten. Arbeidet støttes blant annet av Canada, Irland og USA.

Dette er nøkkeltall fra Aid Worker Security Report 2013:

  • 66 hjelpearbeidere ble drept på jobb
  • 272 hjelpearbeidere ble utsatt for større angrep
  • 115 ble skadet
  • 91 ble kidnappet

Til tross for at det aldri har vært flere angrep mot humanitære operasjoner – 167 totalt – har det rammet færre hjelpearbeidere enn tidligere. I 2011 var tallet 308, for 2012 er tallet 272. Tallet er likevel to ganger så høyt som for ti år siden.

Av de som ble fysisk skadet er årsakene som følger:

  • 74 ble skutt
  • 64 ble offer for eksplosjoner og bomber. Dette inkluderer 12 som var i situasjoner hvor selvmordsbombere også var involvert.
  • 34 ble opplevde å bli slått eller voldtatt

Syria klatrer på dyster liste 

Humanitær tilgang er fremdeles vanskelig i mange av verdens konfliktsoner. Verst er det i Syria og nabolandene rundt som har tatt i mot flere hundre tusen flyktninger. Det er også Syria som det mest voldelige stedet å arbeide for hjelpearbeidere, heter det i rapporten. Kidnapping er fremdeles den aller største trusselen. Det har ikke vært rapporter om kidnapping av hjelpearbeidere i Syria, men mange har blitt fanget i kryssild mellom opprørere og regjeringsstyrker. Det er derfor Syria regnes som den mest voldelige konteksten å arbeide i.

Selv om Syria nå klatrer oppover den dystre statistikken, er det fremdeles Afghanistan som rammes av flest angrep mot hjelpearbeidere.

Slik fordeler tallene seg:

  • Afghanistan – 56 angrep
  • Sør-Sudan – 21 angrep
  • Syria 18 angrep
  • Somalia – 17 angrep
  • Pakistan 17 angrep

Fjernstyring av kriger

Bistandsaktuelt har tidligere laget en rekke artikler om sikkerhet for hjelpearbeidere.

Den tidligere utenlandssjefen i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzen, hadde gjennom 12 år verdens verste konfliktsoner som sin arbeidsplass. Bomber, krig, sult eller jordskjelv. Lauritzen har vært der. Mange mener han har bidratt til å redde titusenvis av menneskeliv. Underveis har han kjent på kroppen hva det koster når det går galt.

– Hvorfor er det blitt så mye farligere å være hjelpearbeider?

– Konfliktbildet har endret seg. Det har gått fra å være internasjonale konflikter til å bli interne konflikter og borgerkriger. Det vi ser i dag er såkalt transnasjonal krigføring. Noen sitter og fjernstyrer kriger. Det gjør at kunnskap om krig og konflikt finnes i langt mindre grad enn tidligere. Før var en soldat en soldat, og soldaten visste noe om krigens folkerett og Genèvekonvensjonene. Det gjør de ikke i dag, sa Lauritzen til Bistandsaktuelt.

Her kan du lese hele intervjuet med nødhjelpsveteranen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Foreløpig er det bare deler av rapporten som er offentliggjort. Bistandsaktuelt kommer tilbake flere tall og kommentarer til rapporten.

Powered by Labrador CMS