Fridtjof Nansen har spilt er rolle både i norsk og ukrainsk historie. Arkivfoto: NOVOSTI / NTB

Regjeringen:

Vil kalle opp hjelpepakke etter Fridtjof Nansen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kalle opp hjelpeprogrammet til Ukraina etter Fridtjof Nansen, erfarer DN. SV tar til orde for å forlenge ekstra støtte til Afrika og Midtøsten utover 2023.

Publisert Oppdatert

Mandag skal Jonas Gahr Støre legge fram regjeringens milliardpakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget.

Her vil regjeringen også foreslå å kalle opp pakken etter polfareren Fridtjof Nansen, skriver Dagens Næringsliv.

Regjeringen ser behovet, særlig når det nå kommer en ytterligere opptrapping og langsiktig støtte, for å ramme inn all hjelpen. Dette hjelpeprogrammet ble varslet i budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene i fjor høst.

På spørsmål fra avisen om oppkallingen, henviser Støre til mandagens møte med partilederne.

Fridtjof Nansen er mannen Norge og Ukraina har til felles. For Norge blir han først og fremst regnet som polarhelten, som gikk på ski over Grønland og mot Nordpolen. Men han hjalp også hundretusener i Ukraina under hungersnøden på begynnelsen av 1920-tallet. For sin innsats ble han tildelt Nobels fredspris i 1922.

Les også: – Gassinntekter gir oss handlingsrom for økt bistand

Støtte til Midtøsten og Afrika

Sosialistisk Venstreparti (SV) vil at ekstra støtte til land i Afrika og Midtøsten, som rammes av krigen i Europa, må kunne forlenges utover 2023.

– Vi mener det må være en åpning for å bruke den ekstraordinære mekanismen i sør også utover 2023. Det er et mål for oss i forhandlingene, sier SV-leder Lysbakken til Vårt Land.

Lysbakken varsler at det blir reelle forhandlinger om regjeringens Ukraina-pakke. Pakken ble varslet i budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartiene i fjor høst.

Les også: Utviklingsland må få en rimelig andel av «Ukraina-pakken»

En del av denne pakken skal handle om en ettårig ekstrabevilgning til utviklingsland, som er særlig rammet av krigens globale ringvirkninger med sterkt økte priser på mat og energi. Noe statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i redegjørelse om situasjonen i Ukraina i Stortinget torsdag.

– Jeg vil ikke lukke døren for hva som blir diskusjonen i årene som kommer. Men det er i regjeringens forslag et skille mellom en plan for et flerårig bidrag til Ukraina, og en innsats i 2023 for landene i sør. Så må vi vurdere inn mot 2024 hva som er behovene da, sier Støre til avisen.


Powered by Labrador CMS