Jeff Bezoz, verdens fjerde rikeste mann, lover nå å gi bort store deler av milliardformuen sin til gode formål.

Lover å gi vekk mesteparten av formuen sin:

– Å gi bort penger er like vanskelig som å bygge opp Amazon

Amazon-grunder Jeff Bezos planlegger å gi vekk store deler av sin gigantiske formue til gode formål. Han har nettopp gitt nesten en milliard kroner til Dolly Parton.

Publisert Oppdatert

58-årige Jeff Bezos, som bygget opp Amazon fra garasjen sin, er ifølge Forbes verdens fjerde rikeste person. Han skal være god for ufattelige 124 milliarder dollar.

Nå lover han altså å gi vekk mesteparten til gode formål.

Det var under et intervju på CNN at Bezoz offentliggjorde beslutningen. Han la ikke skjul på at han synes det er utfordrende å finne ut hvordan pengene skal gis vekk slik at de gir mest mulig effekt.

– Det er virkelig vanskelig å gjøre det på en god måte. Å bygge opp Amazon var ikke lett, det krevde mye hardt arbeid og smarte medarbeidere. Det ligner på filantropi. Det er veldig vanskelig og det er mange måter man kan ende opp med å være ineffektiv på, sa Bezos i intervjuet.

På spørsmål om han planen er å gi vekk pengene mens han lever, svarte Bezos bekreftende.

Hvis Bezos gir vekk halvparten av formuen sin, vil det tilsvare rundt 15 ganger det norske bistandsbudsjettet i 2022.

Gigantsum til Parton

Mangemilliardæren antydet at arbeid mot klimaendringer og for å forebygge konflikter er blant temaene han vil prioritere når pengene skal fordeles.

Bezos har tidligere gitt løfter om å gi ti milliarder dollar til å bekjempe klimaendringer og han har også gitt to milliarder dollar til tiltak for å hjelpe hjemløse familier, ifølge New York Times.

På fredag delte ut han ut sin Bezos’ «Courage and Civility»-pris til countrylegenden Dolly Parton. Prisen på 100 millioner dollar, nesten én milliard kroner, kan Parton bruke på ulike gode formål.

I tillegg til å være artist er Dolly Parton kjent for engasjement for ulike veldedige formål og hun driver blant annet en stiftelse som jobber for utdanning av underprivilegerte barn.

– Parton gir med hjertet. Det hun har gjort for blant annet barn og leseferdigheter, er bare utrolig, sier Bezos da han delte ut pengene til Parton.

Kritikk

Selv om Amazon-grunder Bezos nå får mye oppmerksomhet for sine løfter om å gi bort penger, har han tidligere fått mye oppmerksomhet for det motsatte – at han ikke gir penger til gode formål.

Han har blant annet fått kritikk for å ikke ha signert The Giving Pledge, et initiativ hvor ekstremt rike mennesker forplikter seg til å gi bort minst halvparten av sin formuer til gode formål.

Nesten 300 av verdens aller rikeste, blant andre Bill Gates og hans tidligere kone Melinda Gates, Warren Buffet og Mark Zuckerberg, har signert The Giving Pledge. Bezoz tidligere kone, MacKenzie Scott, signerte nesten med det samme etter skilsmissen med Bezos i 2019.

– Vente og se

Mange har påpekt at Mackenzie, i høyt tempo og med lite fokus på seg selv, har gitt bort langt mer penger til gode formål enn eks-mannen. I løpet av et par år hun gitt bort over 80 milliarder kroner. Blant annet fikk Flyktninghjelpen 26 millioner kroner fra Scott til sitt arbeid i Ukraina i fjor.

Bezoz offentliggjøring av sin intensjon om å gi bort store deler av milliardformuen sin har uansett vakt oppsikt verden over og Bezor har nå fått mye positiv omtale. Maribel Morey, som er ekspert på rike menneskers filantropi, mener løftet er positivt. Samtidig mener hun det er grunn til å avvente litt og se hva som skjer fremover.

– Vi er veldig raske til å lage nyheter av løfter, men vi vet ikke om dette faktisk kommer til å skje, sier hun til New York Times.

Powered by Labrador CMS