Somalias president Hassan Sheik Mohamud (i midten) var blant gjestene da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen denne uka inviterte til fredsmeklersamling på Losby gods utenfor Oslo. – Forhandlinger mellom parter i en konflikt er bare mulig når begge parter er klare for det, sa den somaliske presidenten om den pågående innsatsen somaliske myndigheter har for å nedkjempe terrornettverket al-Shabaab.

Oslo Forum:

– Dialog koster veldig lite sammenliknet med de menneskelige og økonomiske tapene ved krig

Mens kriger raser i Sudan, Gaza og Ukraina har regjeringen samlet et hundretalls fredsmeklere og beslutningstakere på Losby gods utenfor Oslo. Målet med Oslo Forum er å dele erfaringer om konfliktløsning. 
– Viktig å snakke sammen for å fokusere på løsninger, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Publisert Oppdatert

Rundt 100 fredsmeklere, beslutningstakere og eksperter er denne uka samlet på regjeringens årlige fredsmeklersamling på Losby gods utenfor Oslo. Målet for konferansen, som ikke er åpen for presse, er å dele erfaringer om konflikthåndtering.

– Dialog koster veldig lite sammenliknet med de enorme menneskelige og økonomiske tapene ved krig, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

Oslo Forum finner sted med et bakteppe av stadig flere konflikter – som har skapt rekordhøye humanitære behov og sendt millioner av mennesker på flukt.

– Når verden blir et farligere sted, er det desto viktigere med diplomati. Det er i alles interesse å bidra til å stanse kriger, skaffe bedre humanitær tilgang og bidra til politiske løsninger. Derfor er årets Oslo Forum viktigere enn noensinne, sier Eide.

– En hjørnestein i norsk utenrikspolitikk

Med slagordet «Mediation Against All Odds» står blant annet den bekymringsverdige utviklingen i Midtøsten og brutale kriger i Ukraina, Sudan og Myanmar på programmet.

Blant deltagerne under årets konferanse er blant annet Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, Jordans utenriksminister Ayman Al Safadi, Saudi Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan Al Saud, Ukrainas ombudsmann Dmytro Lubinets og FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk.

– Arbeidet for fred og forsoning er fortsatt en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk. Oslo Forum har gjennom 21 år etablert seg som en av de fremste møteplassene for fredsmeglere, beslutningstakere, parter i konflikt, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser og konfliktløsing, sier Eide. 

Powered by Labrador CMS