– Hvis vi ikke lykkes med å kutte klimagassutslipp raskere de neste årene, står hele verden overfor en klimakatastrofe, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV).

SV vil lage ny handlingsregel for klimastøtte til fattige land

SV vil bruke flere oljepenger til å finansiere klimaprosjekter i fattige land. Partiet foreslår å lage en regel for pengebruken.

Publisert

– Jeg foreslår at vi får en handlingsregel som er delt i to – én for innland og én for utland, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NRK.

I dag er det sånn at den såkalte handlingsregelen regulerer hvor mye oljepenger regjeringen kan bruke i statsbudsjettet. Den er på 3 prosent av oljefondets verdi.

Kaski antyder at hennes nye handlingsregel kan ligge på 0,25 prosent av fondet. I dag ville det betydd omkring 30–35 milliarder kroner, som Kaski mener skal gå til «internasjonal klimafinansiering».

Det kan handle om rene klimakutt eller å bygge ut fornybar energi eller strømnett i utviklingsland.

– Hvis vi ikke lykkes med å kutte klimagassutslipp raskere de neste årene, står hele verden overfor en klimakatastrofe. Det er den ene enorme utfordringen vi har, sier SV-politikeren.

Senterpartiets Ole André Myhrvold er svært skeptisk til forslaget.

– Dette er ganske gjenkjennelig fra SV. For meg fremstår ikke dette som et nytt forslag, men jeg synes ikke det er noe klokere av den grunn, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS