Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide ønsker politikere, forskere og aktivister velkommen til Our Ocean-konferansen.

Havkonferanse samler løfter om handling

Nye bistandsprogrammer ble trukket fram da den store Our Ocean-konferansen ble åpnet i Oslo. Men bistanden er småpenger sammenlignet med støtten til Equinors vindpark-prosjekt til havs. En bakteppe for det hele er regjeringens ønske om å fremme Norges kandidatur til en plass i FNs sikkerhetsråd.

Publisert

Our Ocean-konferansen samler 500 ledere og 100 ungdomsrepresentanter fra rundt 100 land.

- Vi er her for å handle. Deltagere har allerede kommet med over 300 forpliktelser for å bidra til et sunnere hav. Det kommer i tillegg til 1000 forpliktende innspill som har kommet siden den første Our Ocean-konferansen ble arrangert i 2014, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hav og sikkerhetsrådet

Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, mener at hav får en stor plass i Norges kampanje for en plass i FNs sikkerhetsråd.

- Vår status som havnasjon er ofte brukt til å overtale øystater og kystnasjoner til å støtte kandidaturet vårt, skriver Solhjell i en kronikk.

De siste par årene har det vært uvanlig mange besøk av regjerings-politikere til land i Stillehavet, små kyststater i Afrika og i Karibia.

- Eriksen Søreide, hvor viktig er en konferanse som dette for å sikre en plass for Norge i FNs sikkerhetsråd?

- Vår kampanje bygger på det vi har gjort i flere tiår i vår utenrikspolitikk. Vårt engasjement i havspørsmål har vært sterk helt siden nordmenn kom til Norge. Vi er en nasjon der 80 prosent av befolkningen bor mindre enn 20 kilometer fra kysten. For oss å ta vare på havet er avgjørende. Mange land og ledere vi lære av våre erfaringer for å bevare fiskebestanden, sier utenriksministeren.

Gamle og nye program

Noen nye og noen kjente havprogrammer ble trukket fram av statsministeren, utenriksministeren og utviklingsminister i forbindelse med konferansen.

Sammen med åtte andre giverland, har Norge vært pådriver for å etablere det globale flergiverfondet Problue i Verdensbanken. Det skal bidra til rene og bærekraftige hav gjennom fiskeriforvaltning, bekjempelse av marin forsøpling, bærekraftig utvikling av tradisjonelle havnæringer og nyere næringer som havvind og avsalting, og en helhetlig kystsone- og havforvaltning.

- Etter påtrykk fra blant annet Norge, har Verdensbanken prioritert arbeidet med å sikre bærekraftige hav de siste to årene. Til nå har vi bidratt med 135 millioner kroner til Problue -fondet. Jeg er svært glad for at vi nå har signert en tilleggskontrakt på 46 millioner kroner. Denne støtten gir Verdensbanken muligheten til å trappe opp innsatsen, sier utviklingsministeren Dag-Inge Ulstein.

Norge oppretter også det nye bistandsprogrammet «Hav for utvikling». Norad vil organisere innspillsmøter som skal bidra i videre utforming av programmet. I 2020 vil Norge bidra med 25 millioner kroner til programmet.

I tillegg er det etablert bistandsprogrammet Green Voyage 2050 sammen med FNs sjøfartsorganisasjon (50 millioner kroner, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet)

«Fisk for utvikling» (50 millioner kroner, Utenriksdepartementet) er allerede i gang.

Milliarder til vindkraft

Men bistandspengene er småtteri i forhold til de 2,3 milliarder kroner regjeringen bruker gjennom Enova for å bistå Equinor med utviklingen av verdens største havvindpark Hywind Tampen. Målet er å bidra utviklings for å redusere kostnadene.

Det skal også brukes 225 millioner kroner på et forprosjekt for et CO2-lager i Nordsjøen.

- Vi trenger ikke velge mellom å beskyttelse av havet eller havproduksjon, vi må gjøre begge deler. Havbaserte klimatiltak kan redusere utslipp med 21 prosent innen 2050, sa Solberg under åpningen av konferansen.

Andre norske tiltak:

  • Støtte FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) for bistand til å styrke kapasiteten i utviklingsland til å implementere Havnestatsavtalen (20 millioner kroner, Utenriksdepartementet)
  • Støtte initiativet Mat fra havet (20 millioner kroner årlig i fem år, Utenriksdepartementet)
  • Etablere initiativet Blue Justice, som skal bistå utviklingsland med å bekjempe kriminalitet i fiskerisektoren (Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet)
  • Samarbeide med IMO og FAO gjennom bistandsprogrammet mot marin forsøpling (50 millioner kroner)
  • Videreføre arbeidet med plan for marine verneområder, med mål om å verne et representativt
  • Arbeide for et globalt forbud mot miljøgiftene PFHxS og Decloran Plus
  • Støtte forprosjektering av Ocean Space Laboratories (55 millioner kroner)
  • Støtte FNs tiår for havforskning ved IOC og Unesco (4,25 millioner kroner)
Powered by Labrador CMS