En opposisjonstilhenger blir sparket av kongolesisk politi under en demonstrasjon mot valgresultatet i hovedstaden Kinshasa 27. desember. Det har vært flere sammenstøt mellom demonstranter og politiet de siste ukene.

DR Kongo: Kun én kandidat vil utfordre omstridt valgresultat i retten

Valglokaler åpnet sent og noen ikke i det hele tatt. Men kun én av opposisjonskandidatene har klaget valgresultatet inn for Høyesterett innen fristen onsdag kveld. Mye tyder derfor på at president Felix Tshisekedi, som fikk over 70 prosent av stemmene i det omstridte valget, vil bli sittende. 

Publisert Oppdatert

Valget i Afrikas fjerde mest folkerike land 20. desember har blitt omtalt som «kaotisk» og «rigget» av internasjonale analytikere, og flere opposisjonsledere har kalt valget i DR Kongo en «bløff» og har sagt at de vil kreve omvalg.

Men opposisjonslederne Martin Fayulu og Denis Mukwege sa onsdag at de ikke vil begjære at landets Høyesterett utfordrer valgresultatet, annonsert 31. desember. Og det var bare Théodore Ngoy, som kun fikk 4139 stemmer i valget, som sendte inn en begjæring innen fristen onsdag kveld, ifølge Africanews

Flere opposisjonskandidater har tidligere avvist resultatet. Men det har vært usikkerhet knyttet til hvorvidt de ville begjære at Høyesterett vurderer resultatet, siden landets domstoler ikke anses for å være uavhengige.

Siden det ikke kom flere begjæringer onsdag, er det forventet at sittende president Felix Tshisekedi (60) innsettes 20. januar og begynner sin andre femårsperiode som president. Det til tross for uregelmessighetene under valget i desember.

Mener problemene var en bevisst plan

43 prosent av de stemmeberettigede gikk til valgurnene i valget, som både var et presidentvalg og et valg av folkevalgte til parlamentet og regionale og lokale myndigheter.

Men det var store logistiske problemer med gjennomføringen av valget. Rundt to tredjedeler av valglokalene åpnet sent, noen ikke i det hele tatt. 30 prosent av valgmaskinene skal heller ikke ha fungert på valgdagen 20. desember.

Myndighetene utvidet imidlertid valget, som opprinnelig bare skulle holdes 20. desember, med én ekstra dag i deler av landet på grunn av problemene. Og noen valglokaler holdt åpent hele fem dager etter valgdagen, ifølge Al Jazeera.

Men opposisjonspolitikere har sagt at problemene under valget var en del av en bevisst plan for å endre resultatet til fordel for Tshisekedi.

Både før og etter resultatet ble annonsert har det vært voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi, der demonstranter har kastet steiner, mens politiet har bruk tåregass.

Går inn i rekken av omstridte valg

Mens sittende president Felix Tshisekedi fikk hele 73 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen, fikk de andre kandidatene langt færre stemmer. 

Moise Katumbi fikk 18 prosent og Martin Fayulu 5 prosent av stemmene i valget. 

Denis Mukwege, som vant Nobels fredsprisvinner i 2018 for arbeidet sitt med å behandle kvinner og jenter utsatt for seksuell vold i Øst-Kongo, fikk bare 1 prosent av stemmene.

DR Kongo har en lang historie med omstridte valg, skriver analytikeren Paul Nantulya for den amerikanske forsvarsinstitusjonen Africa Center for Strategic Studies

Ved forrige valg i 2018 var det en hestehandel som førte til at tidligere president Joseph Kabila gikk av og sittende president Tshisekedi tok over makten. Men flere observatører mente den gang at Tshisekedi egentlig tapte valget.

Det var derfor store forventninger til valget i desember, som er det fjerde siden flerpartisystemet ble gjeninnført i landet i 2006. Men «Kongos kaotiske valg mislyktes i å bryte landets lange arv med valgfusk og kastet myndighetene inn i en ny legitimitetskrise», skriver Nantulya.



Powered by Labrador CMS