Russlands president Vladimir Putin blir brifet av Marat Khusnullin, assisterende minister for regional utvikling og konstruksjon, under Putins nylige besøk Mariupol i den russisk-kontrollerte delen av Ukraina. Verdensbanken anslår at det vil koste minst 4 300 milliarder kroner å gjenoppbygge Ukraina. De fleste eksperter mener Europa og USA må ta mesteparten av regninga.

Putin kriger og ødelegger – regninga Norge og andre land må betale, fortsetter å vokse

Russlands angrep på Ukraina har forårsaket store menneskelige lidelser og enorme ødeleggelser. Verdensbanken anslår nå at gjenoppbyggingen av Ukraina vil koste 4 300 milliarder kroner. Foreløpig.

Publisert Oppdatert

Verdensbanken anslår i en ny rapport at gjenoppbyggingen av Ukraina vil koste minst 411 milliarder dollar, om lag 4 300 milliarder kroner. Rapporten er laget i samarbeid med EU, FN og ukrainske myndigheter.

Tallet som presenteres denne uka, er langt høyere enn Verdensbankens anslag fra september i fjor, det var på «bare» 349 milliarder dollar - cirka 3 600 milliarder kroner.

Les også: – Vi har aldri, aldri sett noe lignende

Øker hver dag

Den kraftige økningen i ødeleggelser skyldes i hovedsak at Putin og hans hær har trappet opp angrepene mot Ukrainas infrastruktur.

Og for hver dag med krig øker de menneskelige omkostningene og den enorme regningen. Det forventes ikke at Russland vil bidra på noen som helst måte, men at kostnadene må bæres av det internasjonale samfunnet med Europa og USA i spissen.

Den norske regjeringen legger opp til å gi rundt 15 milliarder kroner årlig de neste fem årene, likt fordelt mellom militær og sivil bistand.

1,7 millioner fattige

– Infrastruktur knyttet til energi, boliger, annen kritisk infrastruktur, økonomi og minerydding er våre fem prioriteringer for i år. En del av gjenoppbyggingsarbeidet er allerede gjort, og jeg er takknemlig overfor våre partnere fra EU, USA og Verdensbanken, sa Ukrainas statsminister Denys Shmyhal i en kommentar til rapporten.

Verdensbanken mener at den russiske invasjonen har ødelagt 15 år med økonomisk utvikling i Ukraina. I løpet av det første året med krig økte ukrainere som lever i fattigdom fra 5,4 prosent til 24 prosent – det vil si 1,7 millioner mennesker.

Powered by Labrador CMS