Situasjonen i Ukraine er hverken en krig eller invasjon, men en konflikt, ifølge FNs nye retningslinjer for de ansatte. Her er en ukrainsk tanks langd hovedveien utenfor Kyiv 8. mars i år.

Krigen i Ukraina:

FN-ansatte ble rådet til å ikke lenger bruke ord som «krig» og «invasjon»

I stedet ble FN-ansatte bedt om å bruke begreper som «konflikt» eller «militæroffensiv» i omtalen av Russlands invasjon av nabolandet. FNs omdømme står på spill, ifølge Ukrainas utenriksminister.

Mandag denne uken instruerte FNs avdeling for global kommunikasjon (DGC) sine ansatte om å ikke omtale situasjonen i Ukraina som en «krig» eller «invasjon», ifølge The Irish Times.

I stedet ble FN-ansatte bedt om å bruke begreper som «konflikt» eller «militæroffensiv» i omtalen av Russlands invasjon av nabolandet, i et forsøk på å balansere den politisk betente retorikken ettersom Russland slår hardt ned på bruken av ordene internt.

Konkrete eksempler

Det var mandag at en e-post gikk ut til de ansatte med beskjeden «Retningslinjer for krisekommunikasjon i Ukraina» i emnefeltet. Der ba direktøren for FNs regionale informasjonssenter om at de ansatte ikke måtte beskrive situasjonen som en krig, og å ikke legge til det ukrainske flagget i personlige eller offisielle sosiale medier-kontoer eller nettsteder.

I e-posten kom direktøren blant annet med spesifikke eksempler på språklige formuleringer som de ansatte kan og ikke kan bruke for øyeblikket, ifølge The Irish Times, som har fått tilgang til e-posten.

«Bruk 'konflikt' eller 'militæroffensiv' og IKKE 'krig' eller 'invasjon' når du refererer til situasjonen i Ukraina», skal det ha stått. I tillegg kom det klar beskjed om bruk av ukrainske flagg i sosiale eller offisielle sosiale medier-innlegg, med referanse til en praksis som er blitt vanlig for å vise støtte til Ukraina.

Ikke offisiell politikk

Hundrevis av sivile er hittil blitt drept i krigen i Ukraina, og over to millioner har flyktet fra landet siden Russland invaderte torsdag for snart to uker siden.

Beskjeden fra DGC skal være «en viktig påminnelse om at vi, som internasjonale embetsmenn, har et ansvar for å være upartiske. Det er en alvorlig mulighet for omdømmerisiko, som er blitt flagget av høytstående tjenestepersoner nylig», het det videre.

Stéphane Dujarric, talsperson for FNs generalsekretær, erkjente overfor The Irish Times at e-posten ble sendt, men benektet at det var offisiell politikk.

– Jeg bestrider ikke gyldigheten av e-posten, men den kan ikke betraktes som offisiell politikk for ansatte, sier Dujarric til den irske avisen.

En ny e-post sendt tirsdag morgen denne uken, som The Irish Times skal ha fått tilgang til, antyder at språkpolitikken angående Ukraina ble oppdatert for å reversere retningslinjene og tillate bruk av «krig» og «invasjon».

«FNs omdømme står på spill»

På sin Twitter-konto skal FN-talspersonen ha skrevet at The Irish Times' rapportering var falsk, men slettet senere tweeten, ifølge avisen.

Instruksen til de ansatte om å ikke ta i bruk de ovennevnte ordene skapte bekymring for at organisasjonen gikk for langt i sitt forsøk på å unngå å fornærme Russland, som er et av fem land med fast sete i Sikkerhetsrådet.

«Det er vanskelig å tro at FN kunne innføre den samme typen sensur som Kreml pålegger Russland nå, ved å forby bruken av ordene 'krig' og 'invasjon'», skrev Dmytro Kuleba, Ukrainas utenriksminister. «FNs omdømme står på spill.»

To dager etter at Russland startet offensiven mot Ukraina, beordret den myndighetsstyrte medieregulatoren Roskomnadzor lokale nyhetskanaler å slette alle innslag som innehold ordene «overfall», «invasjon» og «krigserklæring», hvis ikke risikerte de å bli bøtelagt eller blokkert.

Kremls foretrukne begrep er «spesiell militæroperasjon», noe Vladimir Putin og regimet nå prøver å håndheve innad i landet.

En helt fersk lov om falske nyheter gjør at det fra og med lørdag er straffbart å omtale situasjonen i Ukraina som krig. Det gjelder både nasjonale medier, men også internasjonale nyhetsmedier som publiserer fra Russland, ifølge NRK.

Den nye loven kan gi fengselsstraff i opptil 15 år for dem som sprer nyheter som ansees å være falske.

Powered by Labrador CMS