Chiles tidligere president Michelle Bachelet går av etter fire år som FNs høykommissær for menneskerettigheter. Hun kunngjorde avgangen etter et omstridt besøk i Kina i juni.

Bachelet går av som FNs menneskerettssjef

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, takker av etter endt periode og erstattes inntil videre av Nada Youssef Al Nashif.

Publisert Oppdatert

Bachelet kunngjorde i juni at hun ikke ønsket en ny fireårsperiode og begrunnet dette med at hun ville tilbringe mer tid med familien hjemme i Chile der hun var president fra 2014 til 2018.

Kunngjøringen kom etter et besøk i Kina der hun var svært forsiktig i sin kritikk av de omfattende bruddene på menneskerettighetene i landet. En rekke menneskerettsorganisasjoner krevde etter besøket at hun gikk av, og USA rettet også hard kritikk mot henne.

FNs generalsekretær António Guterres har foreløpig ikke kunngjort hvem som skal etterfølge Bachelet, og vedkommende må også godkjennes av FNs hovedforsamling.

Ifølge en talsmann for Guterres vil stillingen inntil videre bli fylt av FNs assisterende høykommissær for menneskerettigheter, kuwaitiskfødte Nada Youssef Al Nashif.

En rekke organisasjoner har i et åpent brev til Guterres oppfordret ham til å utnevne «en modig» menneskerettssjef som ikke nøler med å kritisere mektige land.

– Dette er ingen jobb for en hyggelig, stillferdig diplomat, for en stillferdig diplomat har ingen innflytelse. Ingen lytter til en stillferdig diplomat. Ingen endrer oppførsel som følge av en stillferdig diplomat, sier den mangeårige lederen av Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Powered by Labrador CMS