Over 10 000 sivile afghanere ble drept eller skadet som følge av kamper i fjor. Gutten på bildet ble skadet da to veibomber eksploderte nær byen Jalalabad øst i Afghanistan.Foto: Rahmat Gul AP/Scanpix

FN: Rekordmange sivile ofre i Afghanistan

Over 10 000 sivile afghanere ble drept eller såret som følge av kamphandlinger i 2014. Det er en økning på 22 prosent siden 2013.

Publisert

 «Det var om ettermiddagen. Jeg jobbet da min kone ringte. Hun gråt i telefonen og fortalte at jeg måtte komme hjem, en eksplosjon hadde drept barna våre. Jeg fikk sjokk og falt sammen. Mine arbeidskollegaer hjalp meg hjem. Der fikk jeg vite fra min kone at alle de drepte og sårede var fraktet til sykehuset. Jeg dro dit med en gang. Der fant jeg min ni år gamle sønn død i en seng. Jeg fikk vite at min andre sønn også var død. Jeg fant min datter, hun var hardt skadet. Og jeg fant min tredje sønn, han var også hardt skadet og dekket av blod. Min lille datter døde dagen etterpå. Det er en ufattelig sorg. Allah den allmektige – jeg har mistet 3 barn! Hva hadde de gjort galt? De lekte som vanlig utenfor huset. Jeg ble fortalt at det var en fjernstyrt bombe og at målet var en offiser i den afghanske hæren»

Den tragiske historien over er hentet fra FNs årlige rapport om situasjonen i Afghanistan. Den er bare en av mange historier om hvordan sivile, i første rekke barn og kvinner, i økende grad rammes av krigen i Afghanistan.

Mange barn

FN-rapporten, som ble lagt fram i Kabul på onsdag, viser at det i fjor ble drept eller skadet over 10 000 sivile som følge av kamphandlinger. Det er en økning på 22 prosent fra 2013. 3699 ble drept og 6849 ble såret. 714 av de drepte i fjor var barn. Det er økning på 40 prosent siden 2013

Ifølge FN skyldes økningen i drepte og skadde at det er stadig flere og hardere kamper mellom væpnede opprørsgrupper som Taliban og den afghanske hæren. Ofte foregår kamphandlingene i byer eller områder hvor vanlige folk bor og partene bruker ofte raketter og granater.

- Vi ser en kraftig økning i antallet sivile ofre. Sivile som ble drept og skadet som følge av bakkeoperasjoner økte særlig mye og det var i fjor den største dødsårsaken blant afghanske kvinner og barn, sa FNs Georgette Gagnon da rapporten ble lagt fram.

 Ifølge Gagnon viser FNs granskninger av de sivile ofrene at Taliban og andre opprørsgrupper hadde skylden i 72 prosent av tilfellene hvor sivile blir drept. Regjeringshæren hadde skylden for 14 prosent av de drepte og utenlandske tropper var ansvarlig i to prosent av tilfellene.

- Sammensatt bilde

Liv Kjølseth, generalsekretær i Afghanistankomiteen i Norge, mener det det er flere grunner til den økte uroen i fjor.

- 2014 har jo vært et spesielt år hvor det internasjonale styrkene trakk seg ut pluss at det var et presidentvalg som trakk voldsomt ut. Mange opprørsgrupper har ønsket å vise at Afghanistan er utrygt og dermed oppnå et propagandaseier over regjeringen og de internasjonale styrkene, sier hun.

- Er Afghanistan i ferd med å blir «glemt» igjen?

- Det er definitivt en fare for det. Det er noe afghanerne er veldig redde for også. Det er en intens konflikt som pågår i landet, men de merker at verden rundt har blikket rettet andre steder.

Urolig i «norsk» provins

FN-rapporten bekrefter også at Faryab, provinsen hvor Norge ansvaret for sikkerheten fra 2005 til 2013, er blitt en av de mest urolige i Afghanistan. I kun to provinser, Helmand og Kunar, var det flere sivile ofre som følge av bakkekamper enn i Faryab. 118 sivile ble drept og 197 såret i forbindelse med bakkekamper i Faryab i 2014.

Gagnon understreket at de uakseptable angrepene rettet direkte mot sivile i mange tilfeller kan være krigsforbrytelser.

- Denne dokumentasjonen bør ikke sees på som en telling av antall drepte og skadde, men som et viktig skritt mot at de som står bak blir holdt ansvarlig. Det er på høy tid at de ulike statene tar ansvar for å beskytte sivile og at de som står bak krigsforbrytelser og andre overgrep forstår at de vil blir holdt ansvarlig for sine handlinger, sa Gagnon.

Nicholas Haysom, sjef for FN i Kabul, appellerte til Taliban og ba opprørerne stanse angrepene rettet mot sivile.

- Taliban har anerkjent at beskyttelse av sivile er viktig og har lovet å gjøre det de kan for å reduserer antallet sivile ofte. Nå må dette begynne å gi resultater, sa Haysom.

Taliban har avvist tallene i FN-rapporten og hevder at rapporten er ensidig og lite troverdig.

Powered by Labrador CMS