India og statsminister Narendra Modi er vertskap når G20-landene møtes i dag. Modi lovet nylig i forbindelse med landets uavhengighetsmarkering, å løfte Indias økonomi til topp tre i verden.

Enormt sikkerhetsapparat under Indias G20-toppmøte

130.000 sikkerhetsfolk, anti-dronesystemer og apeskremmere settes i sving når Joe Biden og andre verdensledere kommer til India på G20-møte.

Publisert Oppdatert

I tillegg til USAs president skal Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman og en rekke andre politiske toppledere delta på møtet.

Gjestelisten blir den mest celebre i India noensinne, skriver nyhetsbyrået Reuters. Møtet holdes 9. og 10. september og vil primært foregå i hovedstaden New Delhi.

Et voldsomt sikkerhetsapparat skal sørge for at gjestene er trygge. I tillegg til politiet vil luftforsvaret og paramilitære grensestyrker være i aksjon.

– Dette er et historisk og svært betydningsfullt øyeblikk, sier polititoppen Dependra Pathak, som har hovedansvaret for sikkerhetstiltakene i hovedstaden.

– Xi kommer ikke

Til sammen vil 130.000 sikkerhetsfolk være involvert i operasjonen, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til Reuters. Blant disse er New Delhis 80.000 politifolk.

Idet stats- og regjeringssjefer strømmer til India ved starten av møtet, vil i alle fall to svært profilerte ledere trolig glimre med sitt fravær: Kinas president Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin.

Putin, som har ført fullskala krig mot Ukraina i ett og et halvt år, bekreftet nylig at han ikke kommer. Indias statsminister Narendra Modi «uttrykte forståelse» for beslutningen.

Ikke navngitte kilder opplyser at heller ikke Xi Jinping tar turen til New Delhi. Det spekuleres på om grunnen er at Kina misliker Indias plass i det internasjonale rampelyset.

Toppmøtet holdes idet India er i ferd med å overgå Kina som verdens mest folkerike land – og kort etter at et ubemannet indisk romfartøy landet på månen.

Støtte til Ukraina

En som kommer til New Delhi, i tillegg til de politiske topplederne, er USAs finansminister Janet Yellen. Hennes departement opplyser at hun ønsker å diskutere styrking av den globale økonomien og tiltak som kan hjelpe fattige land med det grønne skiftet og håndtering av pandemier.

Videre vil hun ta til orde for fortsatt økonomisk støtte til Ukraina og økonomiske straffetiltak mot Russland.

Til New Delhi kommer både vestlige land og stormakter fra andre deler av verden. Mens de vestlige landene gir Ukraina full støtte, forsøker mange av de andre å innta en mer nøytral posisjon.

Ett av disse landene er vertsnasjonen India, som kjøper store mengder olje av Russland. Siden Vesten ikke vil ha russisk olje, har inderne i perioder fått oljen svært billig.

Stenger skoler

På toppmøtet i New Delhi vil også FNs generalsekretær António Guterres og sjefene for Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og Verdens handelsorganisasjon være til stede.

Dependra Pathak fra New Delhi-politiet sier et «robust politinærvær» vil håndtere eventuelle demonstrasjoner og sammenstimlinger mens møtet pågår.

Veiene inn til hovedstaden – som har 20 millioner innbyggere – vil bli strengt voktet. Myndighetene planlegger å delvis stenge både skoler, bedrifter og departementer mens statslederne er i byen.

Et anti-dronesystem skal avverge eventuelle trusler fra luften, og i tillegg til alle politifolkene vil 400 brannkonstabler være i beredskap.

20 skuddsikre limousiner er leid inn til statslederne, som ventes å ha med seg et betydelig antall egne livvakter. En kilde forteller at USAs delegasjon ventes å ankomme med 20 fly over en periode på én uke.

Skremmer apekatter

En mindre alvorlig trussel er alle apekattene som holder til i New Delhi. Flere tiltak er iverksatt for å unngå at de plager toppledere og spiser blomsterdekorasjoner.

Allerede er det satt opp store bilder av den større langur-apen, som de mindre apekattene frykter. I tillegg vil myndighetene hyre inn 30–40 menn som skal lage langur-lyder og jage bort plagsomme dyr.

Toppmøtet vil primært finne sted i et nytt, konkylieformet bygg som kostet over 3 milliarder kroner og ble innviet av Narendra Modi i sommer.

Men statsministeren forsøker å gjøre toppmøtet til en nasjonal begivenhet, og noen av del-møtene skal holdes i andre deler av landet. Blant annet i Srinagar i den konfliktrammede regionen Kashmir.

Forberedelsene har pågått lenge, og helt siden årsskiftet har G20-plakater preget indiske parker, flyplasser, veier, jernbanestasjoner og offentlige kontorer.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS