En musikkfestival nær grensen til Gaza var blant åstedene for Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober 2023.

UNRWA-granskning har identifisert «kritiske områder» FN-organisasjonen må ta hånd om

Israel beskyldte i januar tolv av organisasjonens 30.000 ansatte for å ha vært med på Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, der minst 1140 israelere ble drept. Nå er den foreløpige granskningen klar. 

Publisert Oppdatert

FN ga de aktuelle ansatte sparken umiddelbart og satte i gang en intern granskning for å vurdere organisasjonens nøytralitet. 

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har et vesentlig antall mekanismer og prosedyrer på plass for å sikre at det humanitære nøytralitetsprinsippet overholdes, går det fram av en foreløpig rapport som gjengis av FNs talsperson Florencia Soto Nino.

Etterforskerne har imidlertid «også identifisert kritiske områder som fortsatt må tas hånd om», går det fram av rapporten som ble overlevert FNs generalsekretær tirsdag.

Hva det er snakk om og hvilke endringer som er nødvendig, er ikke opplyst.

– En dekkorganisasjon for Hamas

UNRWA spiller en sentral rolle i den humanitære innsatsen for palestinerne. Den humanitære situasjonen på Gazastripen beskrives, blant annet av norske myndigheter, som desperat. FN har slått alarm om akutt fare for hungersnød.

Israel beskyldes for å ikke slippe inn tilstrekkelige forsyninger til befolkningen, blant annet av EUs utenrikssjef Josep Borrell. Han har anklaget Israel for å «framprovosere hungersnød». Det avviser israelske myndigheter, og landets utenriksminister Israel Katz anklaget nylig Hamas for å sabotere nødhjelpen i samarbeid med UNRWA.

– UNRWA er en dekkorganisasjon for Hamas, sa den israelske regjeringstalsmannen Avi Hyman mandag.

Granskningen av UNRWA ledes av den tidligere franske utenriksministeren Catherine Colonna.

Powered by Labrador CMS