
Kaos da omstridt stiftelse delte ut mat i Gaza: – Folk fikk panikk
Desperate palestinere strømmet til ny nødhjelpssentral i Sør-Gaza. Håpet var en matkasse, men de fleste gikk tomhendte derfra.
Distribusjonssentralen utenfor Rafah i Sør-Gaza driftes av den omstridte stiftelsen Gaza Humanitarian Foundation (GHF), som støttes av Israel og USA. Verken FN eller andre hjelpeorganisasjoner vil samarbeide med stiftelsen og viser til at det nye systemet ikke vil dekke behovene til Gazas over 2 millioner innbyggere.
Kritikerne mener også systemet lar Israel bruke mat som våpen for å kontrollere befolkningen. Palestinere er desperate etter mat etter nesten tre måneder med israelsk blokade, som har ført befolkningen på randen av hungersnød.
Palestinere i området forteller til AP at mindre grupper folk la i vei til GHF-senteret tirsdag morgen for å få matkasser. Da ryktet spredde seg, tok store grupper menn, kvinner og barn beina fatt og gikk i mange kilometer fra teltleirene langs kysten.
Sjekkpunkter
For å komme fram, måtte de gjennom flere israelske sjekkpunkter. Da ettermiddagen kom, var hundretusenvis av mennesker samlet ved sentralen. Videoer viser folkemasser i lange køer i ganger mellom gittergjerder. To personer forteller til AP at hver av dem ble kroppsvisitert, og at de ble utsatt for ansiktsgjenkjenningsteknologi før de fikk lov til å motta eskene med mat.
Folkemengden vokste, og det brøt etter hvert ut uro. Folk rev ned gjerdene og tok matkasser, mens personalet på stedet ble tvunget til å flykte, forteller øyevitnene.
En AP-journalist som sto et stykke unna, hørte skyting, som ifølge den israelske hæren var varselskudd.
– Det var ingen orden, folk løp for å ta, det var skyting, og vi flyktet, sier Hosni Abu Amra, som hadde ventet på å få hjelp.
– Vi flyktet uten å ta med oss noe som kan hjelpe oss gjennom denne sulten, sier Amra.
– Det var kaos, sier Ahmed Abu Taha, som sier han hørte skyting og så israelske militærfly i lufta.
– Folk fikk panikk.
– Ingen skudd
Folkemasser flyktet fra stedet. Noen klarte å sikre seg matkasser, men de aller fleste måtte gå fra stedet tomhendt, skriver AP.
I en uttalelse sier GHF at de ansatte ved sentralen ble nødt til å «trekke tilbake» av sikkerhetsgrunner på grunn av det store antallet palestinere som kom for å få hjelp. GHF påstår videre at normal drift senere ble gjenopptatt, og at Hamas-styrte blokader forårsaket noen av forsinkelsene.
Ingen skudd ble avfyrt fra GHFs folk, sier en talsperson og legger til at deres interne prosedyrer har som mål å unngå at liv går tapt.
Stiftelsen opplyste tirsdag ettermiddag at de hadde delt ut 8000 matbokser med totalt 462.000 måltider.
– Hjerteskjærende
FNs talsperson Stephane Dujarric kaller bildene «hjerteskjærende».
– Vi og våre partnere har en detaljert, prinsipiell og operasjonelt solid plan – støttet av medlemslandene – for å få nødhjelp ut til en fortvilet befolkning, sier han.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det var «et øyeblikks tap av kontroll» under matutdelingen.
– Heldigvis fikk vi tilbake kontrollen igjen, sier Netanyahu.
– Hykleri
Det amerikanske utenriksdepartementet ønsker utdelingen av nødhjelp velkommen, men passer på å markere en viss avstand mellom USA og GHF.
Talsperson Tammy Bruce sa på en pressebrifing i Washington tirsdag at hennes departement ikke snakker for stiftelsen. Hun kalte kritikken fra FN og flere bistandsorganisasjoner om at GHF ikke er uavhengig og at stiftelsen tjener Israels interesser for «uheldig».
– Det er toppen av hykleri å klage over hvem som deler ut hjelp eller hvordan det er organisert, sier Bruce.
Leiesoldater
GHF drives av en gruppe amerikanske leiesoldater, også kjent som sikkerhetskontraktører, samt eksmilitære og hjelpearbeidere.
Behovene på Gazastripen er enorme, og 2 millioner palestinere trues av en sultkatastrofe. Stiftelsen GHF har som mål å nå fram med leveranser til 1 million palestinere innen uka er omme, ifølge en uttalelse.
Men FN og de øvrige hjelpeorganisasjonene som forsynte Gaza med hjelp før Israels totale blokade i mars, mener GHFs plan bryter med humanitære prinsipper og innebærer en militarisering og politisering av nødhjelp.
For å få hjelp, må palestinerne møte opp i et av områdene i sør som den israelske regjeringen har uttalt at de vil drive Gazas 2 millioner innbyggere inn i når de okkuperer området.
FN har advart om at GHFs plan vil føre til at flere sivile drives på flukt og fanges i kryssilden på vei til GHFs distribusjonssentre, og at veien til disse sentrene kan være en hindring for eldre og syke.
Utilstrekkelig mat
GHF har tidligere sagt at de vil levere hjelp til folk som trenger det, uten at den havner i hendene på væpnede Hamas-medlemmer eller kriminelle gjenger.
Ifølge GHF skal hvert måltid inneholde 1750 kalorier – under Verdens helseorganisasjons anbefalte minimumsnivå på 2100 kalorier i krisesituasjoner. En korrespondent fra Al-Jazeera sier at kassene hun har sett, ikke inneholder i nærheten av nok mat til å forsyne en familie over tid.
– Det er helt klart ikke nok, og det er i alle fall ikke tilstrekkelig med tanke på ydmykelsen palestinere går gjennom for å motta disse matpakkene. Vi snakker om tre måneder uten kylling, kjøtt eller næringsrik mat, sier Hind Khoudary.
– Det er skrivebordshumanitet på sitt verste, sier Chris Guinness til kanalen. Han er tidligere talsperson i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (Unrwa).
Norsk kritikk
Norge tar sterkt avstand fra den nye nødhjelpsinnsatsen.
– Det som nå skjer i Gaza, er at man ønsker å koble nødhjelpen direkte til de strategiske målene Israel har i Gaza, som å lokke sultne mennesker til å flytte til eller møte opp på bestemte steder, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB på telefon fra Jerusalem.
– Det er altså en veldig utidig sammenblanding av humanitær innsats og krig. Det tar vi sterk avstand fra, sier utenriksministeren.