Både internasjonale Røde Kors og FN er rammet av angrep på Gazastripen de siste dagene. Bildet viser en hjelpearbeider fra Røde Kors etter et angrep mot en teltleir i Rafah 27. mai.

Dødelige angrep ved nødhjelpsbygg i Gaza

Flere titalls mennesker er drept i angrep ved FNs nødhjelpssenter i Gaza by og ved internasjonale Røde Kors sitt kontor i Rafah i helgen. Norske utsendte behandler nå skadede etter Rafah-angrepet på feltsykehuset til Røde Kors.

Publisert

Åtte mennesker ble drept i et angrep ved bygget som FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bruker til nødhjelpsutdeling i Gaza by søndag, skriver France 24.

Angrepet skjedde bare to dager etter at 22 mennesker mistet livet og 45 ble skadet i tre eksplosjoner like ved internasjonale Røde Kors sitt kontor i Rafah.

– I området rundt Røde Kors-bygningen er det hundrevis av telt der sivile har søkt tilflukt, inkludert flere av våre palestinske kollegaer, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors, i en pressemelding.

To barn av ansatte ved Røde Kors-kontoret skal angivelig være blant de skadede etter Rafah-angrepet. Kontorbygningen til Røde Kors ble også lettere skadet i angrepet.

– Angrepet er alvorlig både fordi det rammer sivile i stort omfang, og fordi det skjer ved Røde Kors sitt kontor. Dermed rammes både sivilbefolkningen og den humanitære innsatsen, sier Haldorsen.

– Beskytning så farlig nær et humanitært bygg, som partene kjenner til og som er tydelig merket med Røde Kors-emblemet, setter sivile og ansattes liv i fare, fortsetter han. 

Organisasjonen fordømmer angrepet og understreker at humanitærretten sier at partene i en konflikt er forpliktet til å gjøre alt de kan for å unngå å ramme sivile og sivil struktur, inkludert humanitær struktur.

Den israelske hæren IDF sa lørdag at tidlige undersøkelser tyder på at de ikke har utført angrep direkte mot Røde Kors' fasiliteter. IDF vil imidlertid undersøke angrepet og presentere funnene for internasjonale partnere, skriver France 24.

Behandler skadede ved feltsykehus

Det internasjonale Røde Kors har et feltsykehus i Rafah, som Norges Røde Kors koordinerer, helt sør på Gazastripen.

De 22 drepte og 45 skadede i Rafah-angrepet ble fraktet til Røde Kors sitt feltsykehus i Rafah, der fem nordmenn jobber.

Sykehuset har to operasjonsstuer, 60 sengeplasser og kan gi helsehjelp til rundt 200 mennesker hver dag.

Siden driften ble startet 9. mai har over 7400 pasienter blitt behandlet ved feltsykehuset.

– 90 prosent av pasientene på Røde Kors sitt feltsykehus er krigsskadede og pågangen har vært svært stor den siste tiden, sier Haldorsen. 

Får norsk støtte

– Jeg vil rette en stor takk til alle humanitære arbeidere som jobber med å redde liv og lindre nød i Gaza. De gjør en livsviktig innsats under farlige og vanskelige forhold, sa utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i en pressemelding fra UD i mai.

Feltsykehuset til Røde Kors fikk da 30 millioner fra UD.

– Jeg er stolt av det tette samarbeidet med Røde Kors. De vet hva som rører seg på bakken og hvilke behov som er mest prekære. Vi har løpende dialog om hvordan vi som myndigheter kan presse på for humanitær tilgang, sa utviklingsministeren.

Powered by Labrador CMS