Garry Conille ble tatt i ed som Haitis statsminister i hovedstaden Port-au-Prince mandag.

Dette er mannen som skal lede Haiti

– Det er et spennende øyeblikk for det haitiske folket, et øyeblikk der politiske grupper legger forskjeller til side til fordel for nasjonen, sa Garry Conille (58) da han ble tatt i ed som Haitis statsminister mandag. Håpet er at han skal lede det karibiske landet ut av den dype politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige krisen.

Publisert Oppdatert

Garry Conille ble mandag tatt i ed som Haitis midlertidige statsminister i hovedstaden Port-au-Prince – en by som nå så å si er avskåret fra omverdenen.

Etter tiår med vedvarende politisk uro, fattigdom og naturkatastrofer, samt drapet på president Jovenel Möise i 2021, har nemlig Haitis kriminelle gjenger klart å kare til seg større og større kontroll de siste årene. Og i dag styrer de minst 80 prosent av hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået AP. 

Situasjonen forverret seg ytterligere i februar i år da gjengene angrep flyplasser og politistasjoner, og i mars da bevæpnede gjengmedlemmer stormet landets hovedfengsel, noe som gjorde at tusenvis av fanger slapp ut. Bare i løpet av tre uker i mars flyktet over 50.000 mennesker fra hovedstaden, ifølge FN.

Daværende statsminister Ariel Henry trakk seg også i mars etter mye press.

Les også: Henry er borte – hvor går veien for Haiti?

Rådet valgte Garry Conille 

I april ble det oppnevnt et såkalt overgangsråd bestående av ni medlemmer for å velge nye, midlertidige politiske ledere. Og 28. mai stemte rådets medlemmer for at det er nettopp Garry Conille som skal ta over styringen av landet.

Mandag ble han tatt i ed av rådets leder i en seremoni i Port-au-Prince.

Conille er sønn av tidligere sports- og ungdomsminister Serge Conille og har tidligere vært statsminister i Haiti en kort periode i 2011–2012. 

Han har lang fartstid i FN-systemet og har siden begynnelsen av fjoråret ledet FNs barnefond, Unicef, sitt arbeid i Latin-Amerika og Karibia. Med utdanning innen medisin og folkehelse, har Conille også bidratt til å utvikle helsetjenester i fattige lokalsamfunn i Haiti, skriver AP. 

Ny regjering skal velges

Nå skal han og overgangsrådet velge en ny, midlertidig regjering. 

Men lederen for overgangsrådet, Edgard Leblanc-Fils, minnet om behovet for «troverdige, frie og demokratiske valg» mandag. 

Overgangsrådet har fått i oppgave å arrangere valg i 2026.

– Ingen tid å miste

Conille har lovet å legge motsetninger til side for å få til fred og stabilitet i landet.

– Den første instruksen som medlemmene av overgangsrådet har fått, er at det ikke er noen tid å miste, sa Conille under innsettelsen.

Haiti venter i disse dager også på en svært omdiskutert, Kenya-ledet internasjonal politistyrke, som sendes til Haiti for å få bukt med den omfattende gjengvolden i landet.

Powered by Labrador CMS