En kvinne i Sana bærer hjem vann hun har fått fra hjelpeorganisasjoner. Det er nå ekstreme behov i Jemen. Foto: NTB/Scanpix

Jemen trenger 1,8 mrd. dollar i nødhjelp

Bombeangrep, sult og internt fordrevne gjør at Jemen konkurrerer om tittelen ”verdens verste krise”. 80 prosent av befolkningen trenger humanitær hjelp.

Publisert

krigen i Jemen

  • En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden mars 2015 utført luftangrep mot den lokale Houthi-bevegelsen, som i februar samme år tok kontroll over Jemens hovedstad Sana.
  • Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.
  • Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkte tilflukt i Aden, men reiste videre til Saudi-Arabia da Houthi-militsen tok kontroll over deler av havnebyen.
  • Militsen ble drevet ut av Aden i fjor sommer, og Hadi returnerte til byen samme høst. Den saudiledede bombingen har imidlertid ikke bekjempet Houthi-bevegelsen, som fortsatt kontrollerer Nord-Jemen og flere store byer sentralt i landet, inkludert Sana.
  • Hadi anses fortsatt som Jemens president av FN og vestlige land. Han har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).
  • AQAP kjemper både mot de regimetro styrkene og Houthi-militsen. Også grupper med lojalitet til IS er aktive i landet.
  • Ifølge FN er over 6.000 mennesker drept og over 27.000 såret siden konflikten brøt ut. Over halvparten av de drepte er sivile. (©NTB)

Jemen var dårlig før krigen, nå er det enda verre. Konflikten forhindrer også en varig løsning på det som skjer i Syria og Irak.

Forsker og førsteamanuensis Stig Jarle Hansen.

Europa ble rystet av bombeangrepet i Brussel. Et angrep på en innsjekkingsskranke ble en nær opplevelse for de fleste av oss. Men det skjer også i skyggen av norske overskrifter: 15. mars fikk hundrevis av mennesker livet forandret for alltid i Jemen.

Minst 41 mennesker ble drept og 35 skadet da Saudi-Arabias krigsfly angrep det travle markedet Mustaba, nord i landet.

– Det var fryktelige scener, sier Showei Hamoud som var vitne til bombingen av markedet til Associated Press. – Det var blod og kroppsdeler overalt.

FN melder at 3500 mennesker, halvparten sivile, har blitt drept siden den Saudi-ledede koalisjonen startet bombinger i det lille landet for ett år siden. De har nå nedskalert bombingene. Men nesten 40 000 skal ha fått skader.

Dramatisk

I skyggen av Syria, Irak og den påfølgende flyktningkrisen har krigen i Jemen skapt få overskrifter. Det er fem år siden de første demonstrasjonene startet i Syria som utviklet seg til en global krise. Med Saudi Arabia og De forente arabiske emirater er det enda flere involvert i konflikten. Eksperter mener det handler om redsel for at regionen skal bli mer destabilisert – og at konflikten skal nå Saudi Arabia. Nå roper EU et kraftig varsku om utviklingen i Jemen og sier 80 prosent er avhengig av nødhjelp.

– Situasjonen er veldig dramatisk. Jemen var dårlig før krigen, nå er det enda verre. Konflikten forhindrer også en varig løsning på det som skjer i Syria og Irak, mener forsker og førsteamanuensis Stig Jarle Hansen.

Han påpeker at det er vanskelig å nå de nødstilte, vanskelig å få matvarer inn – og det faktum at 30 prosent av provinsene rundt hovedstaden Aden er kontrollert av al Qaida får varsellampene til å lyse ytterligere.

– Mange skip vil ikke inn i havnen – og kommer de inn, får man ikke sendt maten videre, sier Hansen.

Global krise

Han trekker paralleller til utviklingen i Syria, da krigen startet for fem år siden. Det var få som trodde at de første demonstrasjonene skulle utvikle seg til det som er blitt et globalt mareritt. Nå har konflikten i Jemen bare eskalert og eskalert.

– Konfliktbildet er fragmentert. At koalisjonen Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater forsøker å lage en stat hvor det i praksis aldri har vært en stat gjør ikke situasjonen bedre. Det er ikke to sider i denne konflikten, det er mange. I verste fall kan utviklingen i Jemen være nok en ting som truer sikkerheten i regionen, sier Hansen til Bistandsaktuelt.

Svermer av leiesoldater

Hansen kaller Jemen for «Et arabisk Afghanistan». For Saudi Arabia har den militære intervensjonen vært en fiasko. Hansen tror det faktum at beslutninger i Saudi Arabia er konsentrert i få hender har begrenset analysene som ligger bak den militære intervensjonen. Hansen mener at en svekkelse av Saudi-Arabia ikke er i verken verden, eller i Norges interesse På det nåværende tidspunkt fremstår det som uheldig.

Alle mot alle

På bakken slåss stammer mot stammer, Jemen er først og fremst et stammesamfunn, med over 1000 stammer. Al Quaida kjemper mot alle, houtinene kjemper mot den sittende presidenten – og det svermer av leiesoldater fra Latin-Amerika og Eritrea.

Konflikten truer også nabolandet Somalia. For terrorgruppen Al-Shabaab er det en fordel at en “venn” nærmer seg og det er stor økonomisk aktivitet mellom områdene kontrollert av al Quaida og Somalia

– Jeg synes det som skjer i Jemen er alvorlig og undervurdert, sier Hansen og fortsetter:

– Konflikten kan vare lenge og med blødende oljepriser er det veldig alvorlig. Jeg er redd for alternativet om man ikke får på plass en fredsavtale. Landet kan bli mer anarkistisk enn den faktisk var.

Gigantisk regning

For det internasjonale samfunnet er regningen gigantisk. FN trenger 1, 8 milliarder dollar i 2016 for å møte de humanitære behovene. Av de 21,2 millioner som trenger nødhjelp er det anslått at over syv millioner lider under akutt matmangel.

– Jemen er på randen av katastrofe. Grunnleggende tjenester har mer eller mindre kollapset over hele landet, sier Jamie McGoldrick, humanitær koordinator i FN.

Krever humanitær tilgang

Også Flyktninghjelpen roper at varsku om situasjonen i regionens fattigste land.Organisasjonen oppfordrer regionale myndigheter og regjeringer med innflytelse til å presse partene i konflikten til å vedta en permanent våpenhvile og en politisk løsning på krisen.

– I denne menneskeskapte krisen er vi i de humanitære organisasjonene nektet ressurser og tilgang for å kunne møte det store behovet i Jemen. Regjeringer som skal fremme fred, har i stedet brakt mer elendighet til hverdagen for millioner av sivile i Jemen. Partene og deres støttespillere er ansvarlige for dødsfallene og lidelsene som nå er ute av kontroll. Det er deres plikt å finne veien videre for å forhandle om fred og en inkluderende politisk løsning. I mellomtiden må alle landområder, havområder, og luftrom gjøres tilgjengelige slik at sivile i Jemen kan få tilgang til sårt tiltrengt nødhjelp, sier generalsekretær Jan Egeland i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS