91 helsearbeidere ble drept i Syria i fjor. Også i Jemen, Afghanistan og 20 andre konfliktherjede land var helsefasiliteter under angrep. Faksimile: «Impunity Must End»

Sykehus, helsepersonell og pasienter under angrep – i 23 konfliktherjede land

Internasjonal lov krever at sykehus skal være sikre steder, men ifølge fersk rapport var antall angrep på klinikker og ambulanser – helsepersonell og pasienter «svimlende høyt» i fjor.

Publisert

Sju millioner jemenitter står på randen av sultkatastrofe, flere enn noe annet sted i verden, advarer Flyktninghjelpens Jan Egeland.

– Jeg er rystet til margen over det jeg har sett og hørt her i krigs- og sultrammede Jemen, sier NRCs generalsekretær etter å ha besøkt byene Sana, Aden og Amran i Jemen.

– Verden lar syv millioner kvinner, menn og barn sakte, men sikkert slukes opp av en sultkatastrofe som mangler sidestykke. Dette skyldes ikke tørke. Dette er en menneskeskapt katastrofe fra A til Å.

Minimal matimport

Ifølge NRC er matimport til landet er på historisk bunnivå. Seks av ti jemenitter har ikke trygg og forutsigbar tilgang til mat. Nesten 7 millioner mennesker vet ikke hvor de skal få det neste måltidet fra.

Egeland mener Jemen-krisen ikke får nok internasjonal oppmerksomhet fordi svært få journalister og diplomater får slippe inn i landet.

– Vi kommer til å stå overfor en hungersnød av bibelske proporsjoner dersom dette fortsetter som nå, der bare en liten andel av de mest trengende får humanitær hjelp.

(NTB)

Et «svimlende antall» helsepersonell, pasienter og sykehus ble angrepet i 2016, ifølge en fersk rapport fra Physicians for Human Rights.

Som Bistandsaktuelt skrev i forrige uke var det 14 sykehusangrep i Syria – bare i april. Den ferske rapporten «Impunity Must End: Attacks on Health in 23 Countries in Conflict in 2016» viser at det konfliktherjede landet opplevde 108 angrep på sykehus og helsestasjoner i fjor og at hele 91 helsearbeidere ble drept.

Ifølge FN-tall steg antall angrep på helsefasiliteter i Afghanistan fra 63 i 2015 til 119 i 2016, og i konfliktherjede Jemen var det 93 angrep på sykehus og helsestasjoner fra mars 2015 til desember 2016.

Likevel er det ifølge Devex – som først omtalte rapporten – vanskelig å gi en nøyaktig oversikt over det farlige, noen ganger dødelige, landskapet helsepersonell opererer i uten et globalt datainnsamlingssystem. Sannsynligvis er omfanget dramatisk underrapportert, ifølge Laura Hoemeke i IntraHealth International.

– Vi vet at tallene er mye høyere, og rapporten tydeliggjør at dette problemet ikke er blitt mindre, sier Laura Hoemke til Devex.

Rammer sivilbefolkningen

Syv sykehus og klinikker ble satt ut av drift som følge av luftangrep i Idlib i Syria i april, ifølge helsevesenet i den opprørskontrollerte provinsen.

– Sykehus sør i provinsen har blitt systematisk rammet, sier Abdel Hamid Dabbak, som har ansvar for sykehusene i Idlib, på en pressekonferanse søndag.

Ifølge NTB navnga han syv helsesentre som er satt ut av drift som følge av luftangrep. Arbeidet for å få gjenåpnet sykehusene er i gang, men ifølge Dabbak fortsetter angrepene fra lufta.

Legen Monzer Khalil sier situasjonen rammer sivile hardt.

– Situasjonen forverrer befolkningens lidelser. Og det er spesielt problematisk for spedbarn, fordi vi er i ferd med å gå tomme for kuvøser, sier han.

Trekker ut helsepersonell

Ifølge den ferske rapporten fra Physicians for Human Rights er kidnapping av helsearbeidere også et stort problem:

I konfliktherjede land som Afghanistan, Armenia, Irak, Libya, Mali, Nigeria, Somalia, Sudan og Jemen er det rapportert om overgrep, ydmykelse eller angrep på helsearbeidere. Bare i Afghanistan ble det rapportert om 74 tilfeller.

Volden fører til at sykehus og helseklinikker må stenge og at hjelpeorganisasjoner trekker seg ut av områderder det er for farlige å jobbe. Leger uten grenser trakk eksempelvis ut barneleger, kirurger og annet helsepersonell fra Jemen etter at et sykehus ble bombet i fjor.

Rapporten, den fjerde som dokumenterer slike angrep, ble lansert på årsdagen for FNs sikkerhetsråds resolusjon 2286. I resolusjonen fordømte Sikkerhetsrådet for første gang angrep på medisinsk personell. Også Genèvekonvensjonene krever respekt og beskyttelse av alt medisinsk og humanitært personell.

Powered by Labrador CMS