Organisasjoner som Planned Parenthood Federation og en rekke politikere i USA presser nå på for å få vedtatt en lov slik at den globale munnkurvregelene ikke lenger kan innføres hver gang en konservativ president kommer til makten i USA. Bildet er fra en tidligere demontrasjon til støtte for Planned Parenthood. Foto: NTB

FOKUS: Trenger ny lov i USA for å hindre framtidige angrep mot kvinnehelse

Torsdag vil president Joe Biden etter oppsatt plan undertegne en eksekutiv ordre som trekker tilbake den global munnkurv-regelen. – Utfordringen er at det kun er et midlertidig plaster på et større sår, sier Gro Lindstad i FOKUS. Flere organisasjoner og politikere i USA presser nå på for en lovendring.

Publisert

- USA trenger en lovendring for å hindre at kvinner og jenters liv og helse blir brukt som spillkort hver gang Republikanerne kommer til makten og har et politisk markeringsbehov, sier Gro Lindstad, daglig leder i Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS).

En rekke organisasjoner i USA som arbeider for seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter presser nå på for at framtidige presidenter i USA ikke kan gjeninnføre regelen som hindrer amerikansk økonomisk støtte til sivilt samfunnsorganisasjoner som jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og som i sitt arbeid informerer om muligheter for abort og familieplanlegging - det som kalles Global Gag Rule.

Den mektige Planned Parenthood Federation i USA, mener at munnkurvregelen ikke bare skal oppheves for denne nye presidentperioden, men gjøres vanskeligere å gjeninnføre. Det er laget et forslag mot framtidige munnkurvregler som kalles Global HER Act.

Fram og tilbake

Det var president Ronald Reagan som i 1984 først signerte en eksekutiv ordre som innførte munnkurvregelen også kjent som Mexico City Policy. Den ble videreført av George H. Bush fram til 1993. Den gang blokkerte regelen amerikansk føderal finansiering for ikke-statlige organisasjoner som ga abortrådgivning eller henvisninger, tok til orde for å avkriminalisere abort eller utvide aborttjenester.

Da Bill Clinton ble president ble Gag Rule igjen fjernet. Men da republikaneren George W. Bush jr. ble president signerte han en ny Global Gag Rule. Den var utvidet fra den opprinnelige til også å inkludere all frivillig familieplanlegging.

Etter 8 år med Bush junior fjernet Barak Obama regelen i løpet av sin første uke som president. Trump signerte så en ny Gag Rule i løpet av sin første uke som president, og gjorde den enda mer omfattende med konsekvenser for all bistand til global helse.

Krev mer

- Når president Biden nå etter planen igjen fjerner Gag Rule er det egentlig bare toppen av et isfjell. Det må gjøre noe mer, sier Lindstad.

Hun påpeker at for hver gang munnkurvregelen innføres så tar det lang tid å rette opp de negative konsekvensene.

- USA er verdens største giver på internasjonal helse, og organisasjoner og tilbud som har blitt kuttet fra 2017 vil ikke bare kunne gjenoppstå ved et knips i fingrene. Dette vil ta tid, sier Lindstad (bildet).

Forskning og rapportering gjort av store internasjonale organisasjoner som International Planned Parenthood Federation, Guttmacher Institute og andre viser at Global Gag Rule har ført til at flere kvinner tar ulovlige, usikre aborter og at mødredødelighet går opp.

- Dermed har regelen motsatt effekt av det republikanerne hevder overfor egne velgere. Men det rammer i stor grad fattige kvinner og kvinner i det globale sør med annen hudfarge enn det «hvite, republikanske USA». Det er et klassespørsmål og et rasespørsmål som ingen vil si høyt, sier Lindstad.

Derfor det er flere demokratiske politikere og organisasjoner som nå mener at Biden og hans administrasjon må gjøre mer enn å skrive ut en ny presidentbefaling. De mener grunnproblemet en lovtilføyelse fra 1973 som heter Helms Amendment, som kom kort tid etter at amerikansk høyesterett slo fast amerikanske kvinners rett til selvbestemt abort (Roe v. Wade). Den erkekonservative senatoren Jessie Helms fikk vedtatt en tilføyelse til loven Foreign Assistance Act, som styrer amerikansk bistand.

Helms Amendment skulle hindre at amerikanske føderale midler kunne brukes til å støtte helsetilbud og tjenester knyttet til abortmuligheter og familieplanleggingstjenester.

Ny lov

- Så lenge Helms Amendment er del av Foreign Assistance Act gir bare fjerningen av Global Gag Rule midlertidig lindring og mulighet til å endre politikk og innretning på helsefinansiering, påpeker Lindstad.

For tre år siden ble et lovforslag, Global HER Act, for å kunne fjerne munnkurvregelen en gang for alle fremmet i kongressen og senatet av representanter fra Det demokratiske partiet. Det fikk etter hvert støtte fra 193 kongressrepresentanters og 46 senatorer. Den støttet vil forhåpentligvis øke nå.

- Nå som demokratene de to neste årene har flertall i begge kamre har de en klar mulighet til å gjøre noe som bidrar til at USA kan fjerne en politikk som ligger som en klo over kvinner i mange deler av verden, og som bidrar til at USA politisk styrer kvinners rett til å bestemme over egen kropp langt utover egne grenser, sier Lindstad.

Ny politikk

Forslaget Global HER Act løftes nå igjen fram av en rekke av forslagsstillerne og støttespillerne.

Biden-administrasjonen har tydelig signalisert at de har fokus på kvinner og likestilling, og har startet ved å opprette White House Gender Policy Council.

- Mange kvinner stemte på Trump, og med en kvinnelig visepresident må administrasjonen ha en tydelig likestillingspolitikk, sier Lindstad.

International Planned Parenthood Federation (IPPF), der norske Sex og Politikk er med at håper fjerning av munnkurvregelen er begynnelsen på ny amerikansk politikk.

- Dette bør begynne med at president Joe Bidens administrasjon setter i gang en prosess for å forby framtidige munnkurvregler i lov, slik at en ny republikansk administrasjon ikke vil kunne gjeninnføre den like lett, sier Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

Powered by Labrador CMS