Senatet i Argentina sa nylig nei til å endre loven som forbyr abort i landet. Demonstranter, både for og imot hadde samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen der voteringen fant sted. Foto: Gustavo Basso /NTB scanpix

En internasjonal dag – for Elizabeth og millioner av andre kvinner

KOMMENTAR: Sist måned i Buenos Aires døde Elizabeth, en 34 år gammel mor til to. Hun hadde forsøkt å presse persille inn i livmorhalsen, et desperat forsøk på å fremkalle en abort. Bare noen dager tidligere hadde et knapt flertall i senatet i Argentina avvist et lovforslag som ville ha tillatt selvbestemt abort i de første 14 ukene av et svangerskap.

Publisert

Project Syndicate

Nye ideer og debatt er viktig. Bistandsaktuelt ønsker at flere internasjonale stemmer skal trekkes med i den norske samtalen om utviklingspolitikk. Derfor har vi inngått et samarbeid med Project Syndicate. De formidler meningsinnlegg og kronikker fra ledende skribenter fra hele verden. Bistandsaktuelt har enerett i Norge på to kategorier: Visionary Voices og The African Century.

Hvis denne loven hadde blitt vedtatt, kunne Elizabeth ha vært i live i dag. I stedet ble hun en del av en dyster statistikk, en av de mer enn 40 argentinske kvinnene som dette året vil dø av mislykkede illegale abortinngrep.

28. september vil aktivister over hele verden markere International Safe Abortion Day. Det er en mulighet til å sørge over de som er døde på grunn av undertrykkende anti-abort lover. Men denne dagen handler også om å spre et budskap på vegne av Elizabeth og kvinner som henne: Abort er en splittende politisk sak, men abort er samtidig også en realitet.

Flest i det globale sør

Hvert år avsluttes 25 prosent av alle svangerskap. Det vil si rundt 56 millioner aborter. Abort skjer i alle land og i enhver sosio-økonomisk klasse. I USA er 61 prosent av abort-pasientene i 20-årene, 59 prosent er allerede mødre og nesten to tredeler tilhører en organisert religion.

Men abort er mest vanlig i utviklingsland, hvor tilgangen til prevensjon er begrenset. Det svimlende faktum er at 88 prosent av verdens aborter skjer i det globale sør.

Abort er normalt en sikker prosedyre, men som blir farlig når den begrenses av lover. Bare rundt 55 prosent av alle aborter som blir utført hvert år er sikre. Usikker abort er ofte den eneste muligheten for kvinner som bor på steder hvor effektive metoder er kriminalisert. Komplikasjoner på grunn av farlige prosedyrer fører til sju millioner sykehusinnleggelser og dreper 47 000 kvinner hvert år.

Kampen for sikker abort er århundrer gammel. Selv om metodene varierte, så var abort en normal og ofte akseptert praksis i det gamle Kina, Egypt, Hellas og i Roma. Det var i det nittende århundre at den katolske kirke og kolonimaktene spredte anti-abortlover for å kontrollere kvinners seksualitet, liv og kropper.

Tallene faller

I motsetning til hva mange tror fører ikke kriminalisering til færre aborter. Det gjør dem bare farligere. I Latin-Amerika, hvor abort er forbudt eller svært begrenset, er abort-tallene blant i de høyeste i verden. Det gjelder samtidig også de dertil følgende komplikasjonene av illegale aborter. Situasjonen står i kontrast til hav den er i Nord-Amerika og Vest-Europa hvor abort er legalt og lett tilgjengelig. Der er abort-tallene relativt lave og sikkerheten er svært god.

Når abort avkriminaliseres faller tallet på aborter, og skader som følge av illegale abort forsvinner nærmest over natten. Da Romania gjorde abort lovlig i 1990 falt mødredødeligheten til det halve. I Sør-Afrika raste tallet på abortrelaterte dødsfall med 91 prosent i de fire første årene etter legalisering i 1996. Enkelt sagt er det ingen medisinsk grunn til at noen kvinne skulle måtte risikere livet for å få avsluttet en uønsket graviditet.

Med disse statistikkene som bakteppe, krever aktivister over hele verden at abortlover endres. Siden 2000 har mer enn 30 land liberalisert sine lover. I mai måned i år fikk velgerne i Irland opphevet landets forbud mot abort. En betydningsfull seier i et samfunn som er så påvirket av sin katolske tro.

Selv i Argentina er håpet fortsatt stort og levende. Meningsmålinger viser sterk støtte for legal abort. Loven som kunne ha reddet Elizabeths liv manglet bare sju stemmer på å bli vedtatt.

Et sikkert medikament?

Men kampen er langt ifra over. Verden over er internett-søk etter medikamentet misoprostol økende. Dette er et medikament som kan hjelpe kvinner til å abortere på sikker måte.

I Sør-Afrika er det bare fem prosent av av offentlige klinikker og hospitaler som tilbyr abort og en tredel av landets kvinner vet ikke at abort er blitt tillatt. I Marokko blir kvinner som arbeider for legal abort arrestert og trakassert. I USA er aktivister forberedt på et tilbakeslag for reproduktive rettigheter dersom den nominerte høyesterettdommeren Brett Kavanaugh blir innsatt.

Den voldsomste motstanden mot abort-rettigheter stammer fra den katolske kirken og andre konservative krefter – med direkte konsekvenser for kvinner og for nasjonale helsesystemer. Ny forskning utført av min organisasjon, The International Womens' Health Coalition, viser at i mer enn 70 jurisdiksjoner over hele verden – inkludert 45 amerikanske stater – kan helsepersonell nekte å utføre abort på grunn av sin personlige tro.

Slike begrensninger er en skandale. Abort er en del av kvinners liv. Det er på tide at myndigheter nå lytter til de millioner av kvinner som forlanger reproduktiv rettferdighet og råderett over egen kropp. Lover må anerkjenne og garantere en kvinnes rett til seksuell og reproduktiv omsorg. Helsehjelp må bli medisinsk og økonomisk tilgjengelig. Kvinner overalt – uavhengig av alder, rase, etnisitet, seksuell legning eller religiøs tilknytning – må få tilgang til sikker abort.

Elizabeth hadde aldri denne muligheten, og millioner av kvinner verden over er i samme situasjon. Hvis dette ikke endres, er hver eneste av dem en potensiell tragedie.

Copyright: Project Syndicate, 2018.

Les også:

Kommentar: Tor-Hugne Olsen om abort og abortkamp

Folkevalgte sa nei til ny abortlov i Argentina

Powered by Labrador CMS