Ølprodusentene satser stort på å utvide markedene i Asia og Afrika. Foto: Jan Speed

2,5 millioner dør av alkohol

Skadelig alkoholforbruk tar livet av 2,5 millioner mennesker hvert år. Strengere alkohollovgivning er nødvendig for å redde liv og redusere de negative konsekvensene av alkohol, hevder en fersk rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert

Hvert år drikker hver eneste verdensborger over 15 år i snitt 6,13 liter ren alkohol.

Mens alkoholforbruket er relativt stabilt i Amerika, Europa, den østlige middelhavsregionen og den vestlige stillehavsregionen, opplever Afrika og Sørøst-Asia en markant økning i alkoholkonsumet.

Det kommer frem i rapporten The global status report on alcohol and health (http://www.who.int/substance_abuse/msbalcstragegy.pdf) som nylig ble lansert av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Ifølge rapporten er alkohol skyld i svært mye sykdom og død globalt:

* Nær 4 prosent av alle dødsfall er relatert til alkohol. De fleste skjer som følge av ulykker eller skader, kreft, hjerte- og karesykdommer og leverskader.

* Menn er mer utsatt enn kvinner. Mens 6,2 prosent av mannlige dødsfall skyldes alkohol, dør bare 1,1 prosent kvinner av alkohol.

* 320 000 unge mellom 15 og 29 år dør hvert år som følge av alkoholrelaterte årsaker, noe som utgjør 9 prosent av alle dødsfall i denne aldersgruppen.

* Samtidig står avholdsbevegelsen fortsatt sterkt, skal vi tro rapporten. Nesten halvparten av alle menn og to tredjedeler av alle kvinner rørte ikke alkohol i 2005.

Mangler alkohollovgivning

I fjor lanserte WHO en global strategi for å redusere skadelig forbruk av alkohol. Strategien har som mål å øke bevisstheten rundt problemene alkohol skaper, og hjelpe landene til å redusere de negative konsekvensene av drikking. Selv om flere land har innført restriksjoner mot alkoholreklame og kjøring i ruspåvirket tilstand de siste årene, har svært mange land fremdeles en alt for svak alkohollovgivning, ifølge rapporten.

– Mye mer må gjøres for å redusere tap av liv og lidelser som følge av skadelig bruk av alkohol, sier Dr Ala Alwan, assisterende generalsekretær for ikke-smittsomme sykdommer og mental helse i WHO.

Aktive alkohollobbyister

Ifølge Øystein Bakke i FORUT dokumenterer rapporten at det er behov for økt oppmerksomhet rundt alkohol i utviklingssammenheng.

– Mange utviklingsland er ikke oppmerksomme nok på de negative virkningene av alkohol. Samtidig arbeider alkoholindustrien iherdig for å unngå at det kommer på plass regelverk som er til hinder for industrien, sier han.

FORUT har selv dokumentert fire tilfeller i Afrika hvor internasjonale alkoholprodusenter har vært svært aktiv overfor nasjonale myndigheter for å få dem til å utvikle en industrivennlig alkoholpolitikk.

– Alkoholindustrien ser på Afrika og Asia som store og svært viktige markeder i fremtiden. Mange av disse landene har en stor andel av befolkningen som ikke drikker i det hele tatt, og disse blir sett på som nye, potensielle kunder. Selskapene satser stort, både når det kommer til markedsføring, oppkjøp av bryggerier og lobbyisme, sier han. 

Øker mest i vekst-nasjoner

FORUT er særlig bekymret for land som opplever stor økonomisk vekst. Det er her alkoholforbruket øker mest – både blant den voksende middelklassen og blant landets fattige.

– En rekke land opplever nå det vi kaller en dobbelt helsebyrde, hvor de såkalte livsstilsykdommene, forårsaket av alkohol, tobakk og dårlig kosthold, er i kraftig vekst – samtidig som den tradisjonelle helsebyrden fremdeles er stor, sier han.

Skadelig alkoholbruk er ifølge rapporten en av fire vanlige årsaker til hjerte- og karsykdommer, kreft, kroniske lungesykdommer og diabetes.

I september vil det bli holdt et høynivåmøte om forebygging og kontroll med ikke-smittsomme sykdommer i New York, i forbindelse med FNs generalforsamling.

Powered by Labrador CMS
If you change your mind, click the settings slider icon to let Chrome send you desktop notifications.