Koleravaksine hindres av patenter

Hvert år smittes mellom tre og fem millioner mennesker av kolera og rundt 100.000 dør. Forskere ved Universitetet i Oslo er på sporet av en ny og bedre vaksine, men internasjonale patenter hindrer videreutvikling.

Publisert

Vaksinen som finnes på markedet i dag er dyr og har kortvarig effekt. Den må i tillegg oppbevares kaldt, noe som kan være vanskelig i områdene kolera ofte rammer.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Kjemisk institutt, Rikshospitalet og Bioteknologisenteret. Lykkes de i å få vaksinen i produksjon, vil det ha stor betydning for helsen i fattige land. Men selv om forskerne har kommet frem til mange interessante funn, er patentene problematiske.

– Problemet er at patentene er så brede at de omfatter forskning langt utenfor den opprinnelige ideen. For meg var det veldig skuffende. Mange forskere har samme problem og det er et stort hinder for utvikling av medisin og vaksiner, Ute Krengel ved Universitetet i Oslo.

Krengel mener at forskere nå må stå sammen for å gjøre noe med dette. Hun forteller også at det er få som forsker for å forbedre koleravaksine. Derfor er det er et viktig arbeid som nå gjøres på Universitetet i Oslo.

Hvorfor begynte dere å forske på ny kolera-vaksine?

- Det er jo det som er så fint med akademia. Man kan holde på med noe, og så følge et annet spor hvis man kommer over noe som er interessant. Det var det som skjedde i dette tilfellet, sier Krengel. Dette er en frihet man ikke har i industriell virksomhet, understreker hun.

Det forskerne ved Kjemisk institutt på Universitetet i Oslo har oppdaget, er en måte å hindre bakterien fra å angripe tarmsystemet. Det skiller seg fra nåværende behandling hvor pasienten oppnår kortvarig immunitet ved å drikke døde kolerabakterier. Dagens medisin gir bare beskyttelse i seks måneder og er dessuten dyr. Det gjør den utilgjengelig for de fattigste, som er de som oftest rammes av kolera.

Krengel forteller at hun har hatt mange gode ideer til nye medisiner og vaksiner, men hver gang har patenter hindret henne i å gå videre i forskningen.

- Fordi patentene hindrer oss i å jobbe videre med vaksine, fokuserer vi nå på å forbedre vaksineringsstrategier. I tillegg er vi i startfasen av å forske på en ny kolera-medisin, men det er for tidlig å si nå om den vil fungere som vi håper.

Umulig å utrydde kolera

Kolera smitter først og fremst gjennom forurenset drikkevann, men kan også smitte gjennom mat og fra person til person. Bakterien angriper tarmsystemet og en som er smittet kan miste opp til 12 liter væske i døgnet. Det er fatalt hvis man ikke får tilført væske, enten som drikke eller intravenøst. Men selv med bedre vaksiner kan kolera ikke utryddes.

- Bakterien overlever i vann og kolerasituasjonen vil bare bli verre og verre i fremtiden. Med klimaendringer blir vannet varmere og da trives bakteriene bedre. Dessuten vil potensielt flere stormer og flomkatastrofer ødelegge lokal infrastruktur og dermed bidra til spredning av bakteriene, sier Krengel som er røntgenkjemiker.

Powered by Labrador CMS