«Suddenly, the piano disappeared»

HISTORIE-STAFETTEN: I Dar es Salaam var feiringen av 17. mai på tidlig 1980-tall en svær affære. En norsk feiring, i en afrikansk setting, bød samtidig på store logistiske utfordringer og tidkrevende innsats for ambassadens ansatte.

Publisert

Historie-stafetten

Mer enn 50 år med norsk bistand rommer en rekke underholdende, minnerike, viktige, lærerike, triste eller glade historier. Ikke minst gjelder det historier fra bistandsarbeidet «i felt».

Under vignetten Historie-stafetten vil vi samle historier med relevans for bistandshistorien. Alle bistandsarbeidere, diplomater, Norad-ansatte og andre med erfaring fra utviklingsarbeid kan bidra. Historiene kan med fordel bli fortalt på en personlig måte. Legg gjerne ved bilder, ihvertfall et portrettbilde av deg selv. Lengden på innleggene kan variere.

Bistandsaktuelt kan bidra med å skanne inn historiske bilder eller utarbeide tegninger. Bistandsaktuelt kan også bidra med en viss språkvask og redigering av tekstene.

Lyst til å bidra? Kontakt Gunnar.Zachrisen@norad.no

Coca-cola var av den store kolonien fastboende nordmenn dengang ansett å være et helt nødvendig innslag i feiringen. Problematisk nok var det imidlertid ikke å få kjøpt, ihvertfall ikke i de mengder som man antok ville bli konsumert.

Løsningen ble at ambassadens sjåfører ble satt til å kjøre rundt for å kjøpe en flaske her og en flaske der. Pølser, lomper og søtsaker måtte på sin side flys inn fra Athen med SAS, behørig erklært i fraktpapirene som "diplomatisk gods".

Underholdning, i form av musikk, var den neste utfordringen. Her var tanken å skaffe et piano, og også dette skulle vi klare å løse, takket være velvillig lån fra den lokale svenske skole.

To av ambassadens sjåfører fikk i oppdrag å hente pianoet, sikre det på betryggende vis på lasteplanet i en av ambassadens åpne varevogner og bringe det til rette sted utenfor Dar. Alt gikk tilsynelatende greit, trodde jeg, inntil jeg i varevognens hjulspor oppdaget hva som så ut som en rekke sorte og hvite pinner i veikanten.

Etter en kort stund oppdaget jeg også ambassadens varevogn parkert i veikanten – uten piano. Ved siden av varevognen lå det som var igjen av det tangentløse pianoet etter at det hadde falt av i en sving.

«Suddenly the piano disappeared», sa en av de slukørete sjåførene.

Dette var for øvrig året da den svenske skolen fikk et helt nytt piano – finansiert av det norske utenriksdepartement.

Powered by Labrador CMS