Siden Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober er minst 5000 mennesker drept i Gaza, ifølge OCHA. FN-organisasjonen fremhever at minst 1100 av disse er kvinner og 2000 er barn, samt at Israels voldsomme bombardement også skal ha skadet mer enn 15 000 i den lille enklaven hvor nær halvparten av innbyggerne er barn. Bildet er tatt i al-Shifa-sykehuset etter det mye omtalte angrepet mot al-Ahla-sykehuset sist uke.

Redd Barna får likevel bruke penger fra TV-aksjonen i Gaza

Organisasjonen søkte om unntak fra TV-aksjonens reglement allerede da tv-lampene slukket sent søndag kveld. 
– Handler om at situasjonen i Gaza er så prekær, sier Redd Barnas Gunvor Knag Fylkesnes til Panorama.

Publisert Oppdatert

Før helgen skrev Panorama om at ingen av de innsamlede midlene fra årets TV-aksjon kunne brukes i det mange mener er den mest prekære humanitære krisen i verden akkurat nå – til tross for at temaet for årets innsamling var barn i krig og konflikt.

Men nå er det klart at Redd Barna likevel får bruke av midlene til sitt arbeid i Gaza. 

For etter søndagens tv-sendte rekordinnsamling, har organisasjonen fått innvilget en søknad til Innsamlingsrådet om å få legge Gaza til som mottaker av TV-aksjon-penger.

– Etter at tv-sendinga var over, og det var klart at resultatet ble så bra, sendte vi en søknad til Innsamlingsrådet i NRK om å få bruke noen av pengene i Gaza. Den ble sendt allerede søndag kveld fordi behovene er så enorme, sier Gunvor Knag Fylkesnes, Redd Barnas direktør for politikk og kommunikasjon, til Panorama.

– Vurderer å bruke penger i Israel

Hun forteller at Redd Barna fikk positivt svar fra Innsamlingsrådet i går.

Vi hjelper barn uavhengig av hvilken side av grensen de bor

– De ville egentlig holde fast ved de opprinnelige landene, men siden resultatet ble så bra, får vi utvide til Gaza, samt Vestbredden og Israel ved behov, uten at det vil påvirke hvor mye vi kan bruke i de opprinnelige landene – Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, DR Kongo og Norge. Så vurderer vi altså også mulighetene til å bruke noen av pengene i Israel, for vi hjelper barn uavhengig av hvilken side av grensen de bor på.

Gunvor Knag Fylkesnes, Redd Barnas Direktør for politikk og kommunikasjon

Årets TV-aksjon-midler skal brukes til å skape en tryggere hverdag for barn som lever i krig og konflikt, blant annet ved å bidra til at flere får gå på skole, ved å støtte tidligere barnesoldater, og ved å skape trygge lekeområder der barn kan få utfolde seg.

Før helgen sa Gunvor Knag Fylkesnes til Panorama at Redd Barna vurderte å søke om at alle innsamlede midler «over budsjett» kunne brukes i Gaza, men hun ville ikke dele hva Innsamlingsrådet i NRK og Redd Barna hadde budsjettert med før årets aksjon. 

Det som er klart, er at det så langt er samlet inn vel 273 millioner kroner totalt. 

– Resultatet er overveldende. Vi var spente, fordi vi tross alt lever i en dyrtid, men er rørt over det enorme engasjementet for at barn i krig skal få det bedre, sier Knag Fylkesnes, som fortsatt ikke vil dele hva som var budsjettert før tv-innsamlingen.

– Lever i et mareritt

 – Før helgen sa du at dere ville søke om å bruke alt over budsjett i Gaza. Hvor mye av TV-aksjon-potten skal dere egentlig bruke til å hjelpe barn i Gaza?

– Det vet vi ikke ennå. Fordi TV-aksjonen pågår fram til 1. desember, er ikke det endelige resultatet klart før 8. desember. Jeg kan fortsatt ikke si hva som var budsjettert, men jeg kan si at alt som blir samlet inn framover vil gå til denne krisen. 

Ifølge OCHAs siste flash update, møter humanitære aktører fortsatt «betydelige begrensninger» i å yte nødhjelp på Gazastripen, hovedsakelig grunnet krigshandlinger, men også på grunn av mangel på elektrisitet og drivstoff, vann og medisiner.

Gunvor Knag Fylkesnes bekrefter at unntaket fra TV-aksjon-reglementet handler om at situasjonen i Gaza nå er helt prekær, og sier barna i enklaven lever i et mareritt. 

– Alt for mange barn er skadet, eller har mistet sine nærmeste. Den enorme påkjenningen ved en slik krig gjør noe alvorlig med et barns psykososiale helse. Behovene, både for nødhjelp og psykososial hjelp, er enorme, sier Knag Fylkesnes.

Powered by Labrador CMS