Journalister i Afghanistan i en stille protest mot drapet på Malala Maiwand. Hun jobbet som journalist for tv-nettverket Enakas i Nangarhar, i Jalalabad. Hun ble skutt og drept 11. desember. Foto: NTB

SISTE NYTT: Norge ettergir statsgjeld på 16 millioner til Somalia

HRW: Migrantarbeidere mishandlet i Saudi-Arabia * Rekordmange journalister fengslet under pandemien * Norge slutter seg til fordømmelsen av henrettelsen av Ruhollah Zam * USA har fjernet Sudan fra terrorliste* FN: 400.000 drevet på flukt fra jihadistopprør i Mosambik

Publisert

15:00 - 15. desember

Norge ettergir statsgjeld på 16 millioner til Somalia

- Ved å ettergi Somalias statsgjeld, støtter vi opp under bærekraftig utvikling, stabilitet og reduksjon av fattigdom i en av verdens mest sårbare stater, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding

Norge og Somalia har en bilateral avtale om gjeldsslette, hvor Norge ettergir Somalias gjeld på 16,2 millioner kroner. I samsvar med Parisklubbens avtale med Somalia, slettes 67 prosent av Somalias statsgjeld til Norge ved signering av en bilateral avtale. Dette tilsvarer 10,85 mill. kroner. De resterende 5,35 mill. kroner vil bli slettet hvis og når Somalia når HIPC Completion Point, som forventes i 2023.

For å kunne oppnå «HICP Completion Point» må Somalia nå levere på en rekke økonomiske tiltak og reformer, slik at resten av gjelden til landene i Parisklubben blir slettet. I mellomtiden vil Somalia ha svært lave gjeldsforpliktelser.

I mars bidro Norge med et kortsiktig overgangslån på 3,4 milliarder kroner for å klarere Somalias misligholdte gjeld til Verdensbankens fond for de fattigste landene (IDA). Overgangslånet, som ble tilbakebetalt samme dag, var del av en multilateral koordinert prosess som bidro til å kvalifisere Somalia til gjeldslette under HIPC-initiativet (Heavily Indebted Poor Countries) og til re-etablering av lånerettigheter i multilaterale finansieringsinstitusjoner og utviklingsbanker.

- Gjennom overgangslånet bidro Norge til å normalisere Somalias forhold til de internasjonale finansinstitusjonene. Dette var en forutsetning for massiv gjeldssletting. Jeg er stolt av at Norge har vært en pådriver i denne prosessen, som viser hva vi kan få til når partnerland, givere og det multilaterale systemer samarbeider, sier utviklingsmininster Dag-Inge Ulstein i pressemeldingen.

----------------------------------------------
11:16 - 15. desember

HRW: Migrantarbeidere mishandlet i Saudi-Arabia

Migrantarbeidere forteller om tortur og vold på et mottak for folk som skal bli deportert ut av Saudi-Arabia, ifølge Human Rights Watch.

Hundrevis av etiopiske migrantarbeidere blir holdt fanget på det overbefolkede mottaket i hovedstaden Riyadh under kummerlige forhold, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen. Migrantarbeidere har fortalt at de har blitt slått med metallstenger.

Det blir i uttalelsen fremmet anklager om at minst tre personer mellom oktober og november mistet livet som følge av mishandling. Flesteparten skal ha blitt pågrepet fordi de manglet gyldig oppholdstillatelse.

Human Rights Watch oppfordrer saudiarabiske myndigheter til å slippe fri de sårbare migrantene umiddelbart. (NTB)

----------------------------
08:00 - 15. desember

Rekordmange journalister fengslet under pandemien

Minst 274 journalister er blitt fengslet så langt i år. Det er det høyeste antallet siden organisasjonen CPJ begynte å registrere data tidlig på 90-tallet.

Regjeringer har slått ned på dekningen av koronapandemien eller forsøkt å undertrykke meldinger om sivil uro, viser rapporten fra den uavhengige organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ), som jobber for pressefrihet. I fjor var antallet fengslede journalister 250.

- Det er sjokkerende og avskyelig at vi ser et rekordhøyt antall journalister som blir fengslet midt i en global pandemi, sier CPJ-sjef Joel Simon.

De fleste fengslingene har skjedd i Kina, Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia. Minst to journalister har dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset mens de var i forvaring. (NTB)

------------------------------
15:15 - 14. desember

Norge slutter seg til fordømmelsen av henrettelsen av Ruhollah Zam

Norge uttrykker bekymring over Irans henrettelse av eksiliraneren Ruhollah Zam og har tatt saken opp med Irans ambassadør under et møte i UD.

- Det høye antall henrettelser i Iran er svært bekymringsfullt. Vi tar dette jevnlig opp direkte med iranske myndigheter og i multilaterale fora, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost til NTB fra UDs kommunikasjonsenhet mandag.

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet møtte mandag Irans ambassadør.

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet sa samme dag at hun er forferdet over henrettelsen, som skjedde lørdag.

- Hans dødsdom og henrettelse ved henging er typisk for mønsteret med tilståelser som er tvunget fram med tortur og vist fram i statlige medier, og som blir brukt som grunnlag til å dømme folk, sier hun.

Flere EU-land har også kommet med kraftige fordømmelser av henrettelsen. (NTB)

--------------------------------

15:00 - 14. desember

USA har fjernet Sudan fra terrorliste

Amerikanske myndigheter har formelt fjernet Sudan fra sin liste over land som støtter terrorisme, 27 år etter at landet ble satt på USAs svarteliste.

Sudan har i bytte mot å få fjernet svartelistingen gått med på å anerkjenne Israel. Landet har også sagt ja til å betale 335 millioner dollar til amerikanske terrorofre og deres familier etter angrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

USAs utenriksminister Mike Pompeo hyller avgjørelsen.

- Sudans stempel som en statlig støttespiller til terrorisme er offisielt opphevet. Dette representerer en grunnleggende endring i vårt bilaterale forhold mot større samarbeid og støtte til Sudans historiske demokratiske overgang, heter det i en uttalelse fra Pompeo.

Fjerningen ble varslet tidligere i høst. Mandag var den påkrevde perioden på 45 dager for å varsle Kongressen over, uten at de folkevalgte hadde protestert mot avgjørelsen.

Utviklingen er en del av president Donald Trumps initiativ for å få flere arabiske land til å normalisere forholdet til Israel. Endringen vil gjøre det lettere for Sudan å få internasjonale lån og bistand.

Sudan har jobbet for å bli kvitt terrorstempelet som landet fikk da tidligere diktator Omar al-Bashir lot al-Qaida-grunnlegger Osama bin Laden ha sin base i Sudan på 1990-tallet. Al-Bashir ble fjernet fra makten i april i fjor etter store demonstrasjoner. (NTB)

------------------------------
12:00 - 14. desember

FN: 400.000 drevet på flukt fra jihadistopprør i Mosambik

Minst 400.000 mennesker har flyktet fra et jihadistopprør i nordlige Mosambik, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Regjeringen er i en væpnet konflikt med en jihadistisk opprørsbevegelse med bånd til Den islamske stat (IS) i provinsen Cabo Delgado.

Valentin Tapsoba, som er regionalsjef for UNHCR for sørlige Afrika, frykter at konflikten kan spre seg til nabolandene.

- Det er en situasjon som har begynt i ett land, men hvis ikke alle landene i regionen tar forholdsregler, kan krisen raskt eskalere i omfang, sier Tapsoba til Reuters via telefon fra Pempa i Mosambik.

Lite er kjent om jihadistene i landet. De kaller seg selv Al-Shabab, selv om det ikke er noen kjent tilknytning til samme gruppe som opererer i Somalia. I fjor sverget islamistene troskap til IS.

En talsperson for Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa sier at politiske ledere fra Mosambik, Sør-Afrika, Botswana, Tanzania og Zimbabwe skal møtes i Mosambiks hovedstad Maputo mandag.

Mens FN anslår at 424.000 personer har flyktet fra opprøret, anslår myndighetene i Mosambik at det er 570.000. Flere landsbyer skal ha blitt brent til grunnen i angrep, mens mange yngre kvinner har blitt kidnappet. (NTB)

Powered by Labrador CMS