Nærmere 40 palestinske bygninger er revet i Øst-Jerusalem i år. I går ble enda et hus revet i bydelen Silwan.
Nærmere 40 palestinske bygninger er revet i Øst-Jerusalem i år. I går ble enda et hus revet i bydelen Silwan.

Israel river stadig flere palestinske boliger i Øst-Jerusalem

Israel rev tirsdag nok et bolighus i okkuperte Øst-Jerusalem. 35 palestinere ble hjemløse, de fleste av dem barn.

Publisert

Det tre etasjer høye bolighuset i Silwan-nabolaget ble ifølge israelske myndigheter revet fordi eieren ikke hadde byggetillatelse.

Israelske myndigheter river jevnlig palestinske hus i Øst-Jerusalem med henvisning til manglende byggetillatelse. Men ifølge en FN-studie er det «nærmest umulig» for palestinere å få slike tillatelser.

– De kom klokka 9, brøt inn dørene og jaget oss ut. Vi fikk ikke ta med noen eiendeler, forteller 35 år gamle Faris Rajabi, som bodde i huset som ble revet.

– Etnisk rensing

Rajabi forteller at hans familie har betalt nærmere 1 million kroner i bøter og avgifter i et forsøk på å løse striden om huset, uten å lykkes.

Han kaller beslutningen om å rive huset politisk, ikke juridisk begrunnet.

– Dette er etnisk rensing, sier Rajabi.

Israel har hittil i år revet nærmere 40 palestinske bygninger i okkuperte Øst-Jerusalem og har gjort over 100 mennesker hjemløse, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Jødiske bosettere står klare til å rykke inn i de samme områdene som palestinere blir fordrevet fra.

Norsk kritikk

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har tatt opp utkastelsen av palestinske familier i Øst-Jerusalem i FNs sikkerhetsråd. Hun har kalt praksisen uakseptabel og krever at rettighetene til palestinere i Øst-Jerusalem blir respektert.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har siden annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Norge anser de israelske bosetningene i de okkuperte palestinske områdene, inkludert Øst-Jerusalem, for å være i strid med folkeretten og støtter palestinske organisasjoner som gir juridisk bistand til dem som trues av utkastelse.

Powered by Labrador CMS