Netanyahu sier nei til palestinsk stat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at han er motstander av en palestinsk stat. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller det svært bekymringsfullt.

Publisert

Netanyahu har tidligere hevdet at han ikke er motstander av en tostatsløsning, selv om partiet hans, høyrepartiet Likud, har programfestet at de ikke støtter etablering av en palestinsk stat.

I 2015 forkynte han også at en palestinsk stat ikke ville se dagens lys så lenge han var statsminister.

Flere av partiene i regjeringskoalisjonen han leder, er også imot en tostatsløsning.

Vil ha kontroll

– Israel behøver sikkerhetskontroll over alle områder vest for Jordan, sa Netanyahu på en TV-overført pressekonferanse torsdag kveld.

Betegnelsen «områdene vest for Jordan» inkluderer nødvendigvis både den okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

– Dette kolliderer med ideen om (palestinsk) suverenitet, men hva kan man gjøre, sa Netanyahu.

– Statsministeren må være i stand til å si nei til våre venner, la han til.

Holder fast ved

Omverdenen for øvrig holder fast ved at en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne forutsetter at palestinerne får sin egen stat.

USA vil fortsatt jobbe for at palestinerne skal få sin egen stat, sier president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver John Kirby.

– Det vil bli et Gaza etter at konflikten er over, ikke en ny okkupasjon av Gaza, sier han.

Biden-løfte

Da Biden besøkte Vestbredden i juli 2022, forsikret han president Mahmoud Abbas om at palestinerne har USAs støtte i kravet om en egen stat.

– Det må være en politisk horisont som det palestinske folk faktisk kan se, eller i det minste føle. Vi kan ikke tillate at håpløsheten stjeler framtida, sa han.

Svært bekymringsfullt

Norge mener også at en tostatsløsning er eneste vei til fred.

– Det er svært bekymringsfullt at Netanyahu avviser hele ideen om en tostatsløsning, stikk i strid med de avtalene Israel og PLO inngikk i Oslo, sier utenriksminister Espen Barth Eide til VG.

– Norge anerkjenner palestinernes rett til en egen stat. Vi tror også at veien til fred og sikkerhet for begge parter går gjennom nettopp en tostatsløsning, sier han.

Nekter å etterkomme

FNs sikkerhetsråd vedtok 22. november 1967 enstemmig resolusjon 242 , som krever israelsk tilbaketrekning fra områdene landet okkuperte under seksdagerskrigen.

Israel har i alle år siden nektet å etterkomme kravet og har i stedet etablert 310 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og Golanhøydene.

FNs sikkerhetsråd slo i 2016 fast at bosetningene, som huser rundt 700.000 israelere, er ulovlige og i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen.

USA har benyttet seg av vetoretten og hindret Sikkerhetsrådet i å sette makt bak kravet ved å innføre straffetiltak mot Israel.

– Ingen kan stanse oss

Under torsdagens pressekonferanse gjorde Netanyahu det også klart at Israel ikke kommer til å rette seg etter et eventuelt krav fra Den internasjonale domstolen (ICJ) om midlertidig stans i angrepene mot Gazastripen.

Domstolen tar nå stilling til Sør-Afrikas påstand om at befolkningen der er utsatt for et folkemord, noe Israel benekter.

– Den internasjonale domstolen vil ikke avskrekke Israel fra å fortsette sin Gaza-krig til total seier, sa Netanyahu.

– Ingen kan stanse oss, ikke Haag, ikke ondskapens akse, ingen, sa han.

Powered by Labrador CMS