Hege Skarrud i Spire ønsker en felles front av fiskere og bønder. Foto: Margrethe Gustavsen
Hege Skarrud i Spire ønsker en felles front av fiskere og bønder. Foto: Margrethe Gustavsen

Spire krever oppgjør med økofiendtlig politikk

Rike investorer vinner over kystfiskere og småbønder med dagens politikk. Derfor må grasrota samle seg hvis vanlige folk skal kunne leve av naturen også i fremtiden, mener leder av Spire, Hege Skarrud.

Publisert

Sommerpraten

I «sommerpraten» spør Bistandsaktuelt ledere i norsk bistandsbransje hva som engasjerer dem mest for tiden, hva som blir viktig for deres organisasjon til høsten - og om planene for sommerferien. I dag:

Hege Skarrud,

leder av Spire

Slenger avokadoen på grillen

Hege Skarrud er ikke fremmed for det uortodokse, enten det er grillmat, eller politisk teater det dreier seg om.

- Jeg har laget to festivaler i år, vår egen Klimapiknik, og som alltid har jeg også vært frivillig på Pride. Jeg tror ikke det blir mer festivaler i år, men det kan hende jeg spontant slenger meg på en. Antakelig blir jeg en del i Oslo. I tillegg skal jeg besøke familien i Kongsberg. Jeg skal gå i skogen og i fjellet, med hunden min og vennene mine, og nyte norsk sommer på sitt beste.

- Hva slenger du på grillen?

- Jeg slenger på litt avokado. Selv om det ikke er så bærekraftig, så er det veldig godt. Eller så blir det for eksempel rødbetburger. Jeg spiser for det meste vegetarmat, og syns at det gjør seg veldig godt på grillen.

- Har du noen kulturtips til Bistandsaktuelts lesere fra Spires samarbeidsland?

- Et kulturinnslag som jeg har lært om av partnerorganisasjonenen vår i Malawi er «teater for utvikling». Man tar opp samfunnsproblemer som man ikke kan snakke om på grunn av lover eller sosiale normer og regler. Man lager et teaterstykke av det, med diskusjon med publikum. Så lager publikum og skuespillere sammen improteater av det. Om det er lærere eller elever eller liknende som leser dette, så vil jeg anbefale å lage teater ut av vanskelige spørsmål. Det er veldig effektivt, og kult, sier Hege Skarrud.

- Man favoriserer stort framfor lite, og ressursene tilfaller ikke vanlig folk lenger. Verdiskapingen skjer ikke hos de mange, hos folket, men i næringslivet hos de få. Godene tilfaller ikke de distriktssamfunnene som opprinnelig har livnært seg på fiske og jordbruk, sier Hege Skarrud, leder av Spire.

Ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet jobber med bærekraftig ressursforvaltning. I høst skal de videreføre initiativet «Ta havet tilbake og jorda i bruk», som har de startet med Norges Sosiale Forum, SV, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Kystfiskarlaget og Handelskampanjen.

Samler grasrota

Skarrud mener at dagens politikk gjør matjord og fiskekvoter til økonomiske objekter, som favoriserer rike investorer, og hindrer distriktsutvikling og bærekraftig ressursforvaltning. Dette rammer både bønder og fiskere, i tillegg til lokale foredlere. Resultatet er at lokalsamfunnet mister sin viktigste forutsetning.

- Problemene med politikken som føres, rammer bøndene og fiskerne på samme måte. Vi prøver å vise at de må jobbe sammen for å løse dem. Det prøver vi å synliggjøre både her og hos partnerne våre i sør, forteller hun.

Spire og de andre organisasjonene ønsker å samle de som jobber for at lokalsamfunnet skal ha sin del av matjorda og havets ressurser, som for eksempel kystopprøret, som ble startet i Vardø i 2017. «Ta havet tilbake og jorda i bruk» har 11 politiske krav. Blant annet kjemper de for at ungdom som ønsker å komme inn i primærnæringene skal få tilgang til fiskekvoter og gårdsbruk.

- Det er et grasrotprosjekt og et folkeopprør. Vi prøver å være bindeleddet mellom det vi ser i jordbruket og det som skjer i fisket, sier Skarrud.

Ungdomsgjennombrudd

Det siste året har ungdom satt agendaen i stort omfang. Skolestreikene for klimaet har vært umulige å overse for de som bestemmer. Skarrud er stolt over at Spire har vært med.

- Det har vært fantastisk å være en del av bølgen med unge mennesker som står i solidaritet med hverandre på tvers av landegrenser, politiske standpunkt, religion og legning. At alle sammen ser at nå er det nok. Vi trenger modige politikere, men de har ikke hørt på oss. At vi har mobilisert så stort er kjempekult og beundringsverdig. Mange unge mennesker i flere land har jobbet i mange år, og nå har de framdrift. Vi ser at politikerne er litt redde nå, og det er fint å se at vi tas mer på alvor, sier Skarrud.

Hun tror at de unge i stadig større grad vil påvirke viktig politiske avgjørelser i årene som kommer.

- Nylig fikk vi et gjennombrudd da den nye handlingsplanen for bærekraftige matsystemer tok med vårt innspill om at man må jobbe mer med ungdomsorganisasjoner. I handlingsplanen ligger nå en satsning på det samarbeidet og at ungdom er nøkkelen til å sikre bærekraftige matsystemer i framtida, forteller hun.

Erfaringene og metodene Spire har etter mange års påvirkningsarbeid og mobilisering, deler de med samarbeidsorganisasjoner i utviklingsland.

- Vi har en utveksling nå, hvor vi jobber med en organisasjon som heter Network for Youth Development i Malawi. Sammen med Spire har de jobbet fram et prosjekt som heter Urban Youth Forum, forteller Skarrud.

Det er et møtested for unge, som ellers ikke har så mange andre arenaer der de kan diskutere felles utfordringer.

- Der har man invitert unge for å diskuterer problemene de møter hver dag. Hvorfor har vi ikke jobb, hvorfor finnes det ikke anstendig arbeid? Hvorfor får vi ikke tilgang til utdanning og bolig? Dette har vi vært med å drive fram til gode resultater, og det er stas, sier hun.

Ønsker systemomveltning

Skarrud og Spire ser med bekymring på utviklingen av det politiske landskapet i verden, som blir mer fiendtlig til allerede utsatte grupper.

- Det er så mange ting som skjer hele tiden, som man ikke tror skal være mulig, om det er abortlovgivning i Alabama, eller homofiles rettigheter i Tanzania. Tilbakeslagene på rettigheter man har jobbet fram over mange tiår er en konsekvens av ledere som skyver sårbare grupper foran seg når mange er frustrert over en hverdag som ikke går opp, mener Skarrud.

- Det er stor misnøye over et system som ikke fungerer. Men istedenfor å få endre systemet, blir mange radikalisert, og vi får en menneske- og økofiendtlig politikk. Derfor jobber vi med alternativ økonomi. Dette er ikke tilfeldigheter, men et symptom på at vi må endre de store strukturene. Vi må finne ut hvordan man kan endre dem til noe mer bærekraftig og rettferdig enn de vi har i dag, hevder Skarrud.

En av de viktigste endringene, mener Skarrud, er at også de store selskapene skal være regulert, og ha mindre makt over utviklingen enn de har i dag.

- De store selskapene kommer fremdeles unna med alt. Gigantselskaper som Google og Amazon betaler nærmest ikke skatt, og driver fremdeles rovdrift på arbeiderne sine rundt om i verden. Man har ikke forstått at det ikke er nok med noen små endringer, og «corporate social responsibility». Det må en helomvending til. Vi må ha selskaper som passer til den verden vi trenger. Verden kan ikke lenger tilpasse seg selskapene, som den har gjort så lenge, sier Skarrud.

Powered by Labrador CMS