USAs klimautsending John Kerry og Kinas toppdiplomat Li Qiang i Folkets store sal i Beijing 18. juli.

Klimasamtaler mellom verdens to største utslippsnasjoner

Samtidig som store områder i verden er rammet av hetebølger, har Kina og USA restartet klimasamtalene.

Publisert Oppdatert

– Klimaet, er som du vet, et globalt spørsmål, ikke et bilateralt spørsmål. Det er en trussel mot hele menneskeheten, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry i Beijing tirsdag.

Her hadde han samtaler med toppdiplomaten Wang Yi, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet.

Kerry sa at USAs president Joe Biden er forpliktet til å sikre stabilitet i forholdet mellom USA og Kina, i tillegg til samarbeidet for å bekjempe klimaendringene.

USAs klimautsending John Kerry (t.v.) og den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi i Beijing.

– Stor utfordring

Kerry traff også Kinas nye statsminister Li Qiang, som kalte global oppvarming «en ekstremt stor utfordring».

Kina og USA er landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtaler mellom de to stormaktene var svært viktige i arbeidet fram mot den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Regjeringen i Kina stanset imidlertid sine klimasamtaler med USA i fjor, etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan. Besøket provoserte regimet i Beijing, som anser selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Tolv timers møte

Klimasamtalene ble gjenopptatt mandag, da Kerry møtte den kinesiske klimautsendingen Xie Zhenhua i Beijing. Drøftingene varte i nesten tolv timer.

Dette var likevel ikke nok, for planen var å fortsette forhandlingene tirsdag. Klimautsendingene fikk skryt for sitt harde arbeid av toppdiplomat Wang Yi.

Kerry besøker Beijing samtidig som både Kina, USA, Sør-Europa og andre deler av verden er rammet av kraftige hetebølger. At ekstrem varme blir stadig vanligere, skyldes klimaendringene, ifølge forskere.

Kilder i det amerikanske utenriksdepartementet sier klimasamtalene foregår langs to spor: Nasjonale klimatiltak, og klimatoppmøtet som skal holdes i Dubai senere i år.

Kjølig forhold

Tilsynelatende håper begge landene at dialogen om global oppvarming vil bidra til å bedre forholdet mellom USA og Kina på generell basis.

Forholdet har vært svært kjølig i en årrekke, etter at USAs tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina.

Toppdiplomat Wang Yi sier Kina mener det er mulig å løse alle problemer når dialog gjenopptas. 

Samtidig med Kerrys besøk er også USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger på 100 år i Beijing, og han traff tirsdag forsvarsminister Li Shangfu. Også USAs utenriksminister Antony Blinken og finansminister Janet Yellen har vært i Beijing i løpet av den siste måneden.

Powered by Labrador CMS