To jordskjelv og enorme mengder nedbør, med flom og jordskred som resultat, har rammet over 10 000 mennesker i Peru.

Peru:

Familier hjemløse etter jordskjelv og ekstremvær

Tusener er på flukt etter to jordskjelv og ekstreme nedbørsmengder i den peruanske delen av Amazonas.

Publisert Oppdatert

Familier som opprinnelig ble fordrevet av et kraftig jordskjelv med styrke 7,5 i slutten av november i fjor ble hjemløse for andre gang da deres midlertidige telt og skur ble ødelagt eller vasket bort av flom og voldsom nedbør tidligere i år.

Kraftig regn i peruansk Amazonas vil trolig fortsette gjennom mai, og mange står i fare for å bli fordrevet igjen, ifølge Redd barna.

Gabriela bodde sammen med mannen sin og to små barn på to og ni måneder i en liten landsby som ble ødelagt i fjor. Hun forklarer at det første skjelvet rammet om natten.

Rømte med barna i armene

– Situasjonen var desperat. Jeg måtte bære et av barna mine på ryggen og det andre i armene. Vi hadde aldri forestilt oss at noe slik kunne skje, forteller 30-åringen.

Gabriela og familien bor nå i et provisorisk telt, i likhet med over 400 andre familier i området. Det lille krypinnet blir ekstremt varmt i løpet av dagen, noe som gjør det vanskelig å være der. Det lekker også når det regner.

Hun forklarer at det vanskeligste har vært å fortelle sin to år gamle datter om hva som skjedde med hjemmet, at den lille jenta gråt og ville hjem. Etter omtrent en uke viste Gabriela datteren bilder og forklarte at et jordskred ødela hjemmet.

– Hun forsto og ba ikke om å få reise hjem etter det, sier tobarnsmoren.

– Økning i klimarelaterte katastrofer

Familier som Gabrielas håper myndighetene skal gjenoppbygge hjemmene deres på et tryggere sted, hvor de har tilgang til rent vann, utdanning og en inntektskilde.

– Vi som bor på landsbygda har også rett til grunnleggende tjenester, sier hun.

I februar var det enda et jordskjelv. Kombinasjonen av de to skjelvene, pluss avskoging og et endret klima, gjør at Redd barna frykter nye jordskred og flom.

– Denne regionen er ekstremt sårbar for klimarelaterte kriser. Familier her lever i en faresone. Vi har allerede sett livene deres bli rykket opp to ganger, nå står de i fare for å bli fordrevet for tredje gang, sier Veronica Valdivieso, Redd Barnas Peru-landdirektør.

En Redd Barna-rapport fra 2020 viste at rundt 30 millioner mennesker – omtrent en tredjedel barn – ble tvunget fra hjemmene sine det året på grunn av klimarelaterte katastrofer. Det er tre ganger så mange som ble fordrevet av konflikt og vold globalt.

– Migrasjon vil bare bli mer vanlig i denne regionen ettersom klimaendringene fortsetter å påvirke værmønstre og forverre humanitære behov, sier Valdivieso.

Powered by Labrador CMS