Diplomater fra Lesotho og Malawi solgte tollfri alkohol videre til restauranter og barer i Sør-Afrika. Foto: NTB

Sør-Afrika utviser diplomater for ulovlig salg av alkohol

Publisert

Alle Malawis diplomater tilknyttet ambassaden i Pretoria og konsulatet i Johannesburg i Sør-Afrika er blitt utvist fra landet. De anklages for å ha vært innblandet i ulovlig alkoholsalg. Dette ble offentliggjort på fredag og diplomatene hadde 72 timer på seg for å forlate landet.

Malawis regjering kom ikke med noen protester - de la seg flat og ba om unnskyldning både overfor Sør-Afrika og det malawisk folk. På sosiale medier sier malawiere at diplomatene er «en skam».

Sørafrikanske medier skrev allerede i januar at diplomater og deres pårørende tok store mengder tollfri alkohol med seg inn i landet som de solgte videre til lokale restauranter og barer for å spe på dårlig lønn.

Flere kan bli utvist

Diplomater fra Lesotho ble også fredag utvist for «brudd på deres diplomatiske privilegier». De skal ha handlet ulovlig med tollfri alkohol. Lesothos regjering sa at saken var «pinlig» og at diplomatene «vil bli straffet» når de kommer hjem og at «de fordømmes på det sterkeste».

Samtidig er diplomater fra Rwanda, Ghana, Guinea og Burundi også under gransking etter at den sørafrikanske skatteetaten avslørte i april i år at de var innblandet i lignende storoppkjøp av tollfri alkohol. En talsperson for utenriksdepartementet i Pretoria, Clayson Monyela, sier at undersøkelsene har kommet langt, og at dersom det viser seg at diplomatene har brutt sørafrikansk lov, vil også de bli utvist.

Feil i systemet

Mustafa Hussein som foreleser i politisk og offentlig administrasjon ved Universitet i Malawi sier at disse utvisningene burde aldri ha skjedd.

- Det viser svakhetene i hvordan vil utnevner våre diplomater til utestasjonene. Problemet er at mange av landets representanter utnevnes ut fra partipolitiske hensyn eller fordi de har et forhold til den politiske eliten, sier han.

Hussein mener dårlig oppførsel fra diplomater svekker forholdet til vertslandet.

Sør-Afrika er vertskap til en av de største ansamlinger av diplomater i verden.

Powered by Labrador CMS