Sindre Finnes (t.v.) og Frank Bakke Jensen tilbereder biff fra Swaziland. Foto: Jan Speed

Kjøttgave til Norge fra Swazi-bønder

Denne uken kunne brukerne av et støttesenter for hiv-smittede i Oslo nyte biff fra Swaziland. Gjestekokken var statsministerens ektemann.

Publisert

Biffen var en gave fra Swazi-bøndene til statsminister Erna Solberg, som hun gav videre. Nylig kom kontainer nummer 100 med kjøtt fra Swaziland til Norge. I den var en kartong med kjøtt som Swazi-bøndene ønsket overlevert Norges statsminister som takk for bistand til å gjøre landets kjøttindustri i stand til å eksportere til det europeiske markedet. Det var et Norad-støttet prosjekt som startet i 2006.

Stortingsrepresentant fra Høyre, Frank Bakke Jensen var i Swaziland i fjor høst og tok imot gaven.

– Jeg fortalt at det neppe var statsminister Erna Solberg som ville steke biffene, men at det var hennes mann Sindre Finnes som tok seg av matlaging der i huset. Da var de litt overrasket, forteller Bakke Jensen.

Nå er det også slik at anti-korrupsjonsreglene i Norge gjør at statsministeren ikke kan ta i mot en så stor gave. Derfor bestemte Solberg at den skulle gis til Aksept-senteret som Kirkens Bymisjon driver i Oslo for folk som er berørt av hiv/aids. Huset rommer behandlingstilbud og poliklinikk. Og hver onsdag serveres det et måltid til brukere som kan komme innom. Denne uken stod Swazi-biff på menyen.

Som del av overrekkelsen til Kirkens Bymisjon stilte statsministerens mann, Sindre Finnes og Frank Bakke Jensen på kjøkkenet for å lage til noen saftige og god biffer.

– Dette er noe av det beste jeg har smakt. Siden jeg tidligere bodde i Spania, har jeg spist mange biffer i mitt liv, sa en av senterets brukere.

– Fabrikken i Swaziland er et vellykket utviklingsprosjekt basert på handel, mener Bakke Jensen.

Ifølge Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund har Norge hittil importert rundt 2000 tonn biff fra Swaziland. Den årlige kvoten som bestemmes av Landbruksdepartementet er på 500 tonn.

Mange av bøndene som leverer til Swaziland Meat Industries er på ulike vis rammet av hiv-epidemien i landet.

– Dette gjør at gaven til Aksept-huset er relevant. I likhet med Kirkens Bymisjon har prosjektet som mål å fremme verdighet og kunnskap, sier den norske stortingsrepresentanten.

Powered by Labrador CMS