Lasteskipet Razoni seilte gjennom Bosporosstredet ved Istanbul for to uker siden. Nå er senderen som kringkaster skipets posisjon, skrudd av, og det er ukjent hvor Razoni og lasten på 26 000 tonn mais fra Ukraina befinner seg.
Lasteskipet Razoni seilte gjennom Bosporosstredet ved Istanbul for to uker siden. Nå er senderen som kringkaster skipets posisjon, skrudd av, og det er ukjent hvor Razoni og lasten på 26 000 tonn mais fra Ukraina befinner seg.

Det første skipet med korn fra Ukraina er «sporløst forsvunnet»

Skipet som forlot Ukraina med den første kornlasten siden eksporten ble gjenopptatt, har sluttet å oppgi hvor det er og hvor lasten er på vei. Samtidig er et annet lasteskip med ukrainsk hvete nå på vei til Afrika, hvor millioner trues av sult.

Publisert Oppdatert

Lasteskipet Razoni forlot Odesa med 26 000 tonn mais 1. august. Opprinnelig skulle lasten til Libanon, men kjøperen trakk seg og lasten har blitt kjøpt og solgt flere ganger.

De siste tre dagene har det ikke kommet signaler fra senderen som identifiserer skipet og oppgir hvor det befinner seg. Den siste kjente posisjonen var ved Kypros.

To kilder opplyser til Reuters at skipet er på vei til den syriske havnebyen Tartus. Det kan være forklaringen på at senderen er skrudd av. Syria er en nær alliert av Russland, og Ukraina har beskyldt syrerne for å kjøpe korn som er stjålet fra Ukraina under krigen. Syria er også underlagt vestlige sanksjoner.

Ukrainas ambassade i Libanon sier de ikke vet hvor skipet befinner seg. De påpeker at Ukraina ikke har noe ansvar for skipet, men at ukrainske myndigheters oppgave er å sørge for at landets havner kan gjenåpnes slik at det er mulig å eksportere korn.

23 000 tonn hvete til Afrika

Samtidig er et annet lasteskip med korn nå på vei til Afrika, der millioner trues av sult. Brave Commander er leid av FN og har 23 000 tonn ukrainsk hvete om bord. Skipet la tirsdag ut fra havnebyen Pivdennyi ved Svartehavet og setter nå kursen mot Djibouti.

Ifølge ukrainske myndigheter skal lasten med hvete transporteres videre derfra til Etiopia. Brave Commander er det første skipet som setter kursen mot Afrika.

17 lasteskip med til sammen 475 000 tonn korn har lagt ut fra ukrainske havnebyer siden FN fikk i stand avtaler med Ukraina og Russland i slutten av juli. Ukraina og Russland er blant verdens største korneksportører. Stans i eksporten som følge av Russlands invasjon, har skapt frykt for alvorlig matmangel og hungersnød i en rekke land. Det er anslått at 20 millioner tonn korn står fast som følge av krigen.

Powered by Labrador CMS