Telenors Myanmar-virksomhet skal, ifølge nyhetsbyrået Reuters, overtas av libanesiske M1 Group og lokale Shwe Byain Phyu Group – et bensinstasjon- og gruveselskap med tette bånd til juntaen.

Åpent brev til Støre om Telenors Myanmar-exit:

Ber regjeringen stanse Telenors Myanmar-salg

Sivilsamfunnsorganisasjoner i Myanmar ber nå statsminister Jonas Gahr Støre om å stoppe Telenors planlagte Myanmar-salg. Også en tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mener det er problematisk om den norske mobilgiganten selger virksomheten til M1 Group.

Publisert Oppdatert

– Nå er det gått et år siden kuppet i Myanmar, som Norge var tidlig ute med å fordømme. Det er vanskelig å forstå hvorfor staten som majoritetseier i Telenor skal bidra til å legitimere et regime vi ikke anerkjenner, sier Diego Alexander Foss, rådgiver i Forum for utvikling og miljø til Bistandsaktuelt.

Nyhetsbyrået Reuters meldte sist uke at Telenor skal ha fått militærjuntaens velsignelse til å selge Myanmar-virksomheten til M1 Group, et omstridt libanesisk selskap som har inngått et samarbeid med burmesiske Shwe Byain Phyu Group, et lokalt konglomerat som skal ha tette bånd til juntaen. Verken Telenor eller M1 Group har foreløpig bekreftet meldingen, men nå henvender sivilsamfunn i Myanmar seg i et åpent brev der de ber om at regjeringen stanser Telenors planlagte salg av datterselskapet i Myanmar.

I brevet, som er signert av norske Forum for utvikling og miljø, det nederlandske forskningsinstituttet SOMO og den internasjonale Access Now-kampanjen på vegne av sivilsamfunn i Myanmar, uttrykkes det stor bekymring for at salget kan føre til at militærjuntaen vil få tilgang på sensitiv persondata til Telenors 18 millioner kunder.

– Nå eller aldri

Diego Alexander Foss mener signalene om at juntaen kommer til å godkjenne salget gjør at det haster for regjeringen å involvere seg.

– Det er nå eller aldri. Hvis salget går gjennom, setter vi 18 millioner mennesker i enda større fare. Salget av Telenor Myanmar har geopolitiske konsekvenser, og Norge som medlem av Sikkerhetsrådet bør ikke bidra til å legitimere militærjuntaen som tok makten gjennom kuppet, sier Foss.

Organisasjonene som har underskrevet brevet til Støre, frykter at Telenors brukerdata kan brukes til å forfølge, arrestere og torturere rettighets-aktivister. Også menneskerettighetsekspert Hanne Sophie Greve mener salget er helt uakseptabelt:

– Norge sitter i Sikkerhetsrådet for å bevare grunnleggende menneskerettigheter, men nå bøyer Telenor seg for et regime som i aller høyeste grad truer disse rettighetene, sier hun til Dagens Næringsliv.

Greve har lang fartstid i norske domstoler, og som dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– M1 Group er ikke kjent for å respektere menneskerettigheter, sier Greve og peker på at personopplysninger via telenettet trolig kommer til å overlates til juntaen.

Telenors kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus sier til avisen at situasjonen i Myanmar er svært krevende.

– I en så vanskelig sikkerhetssituasjon som den vi opplever i Myanmar nå, er det ingen enkle løsninger. Vi må balansere en rekke vanskelige hensyn og har kommet til at salg er den minst ufordelaktige løsningen, sier Nordhus.

– Uforenlig med norsk politikk

Telenor annonserte i juli i fjor at de vil selge sitt datterselskap til libanesiske M1 Group etter å ha opplevd stadig sterkere press fra juntaen. Salget har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner, som også har klaget Telenor inn for OECDs nasjonale kontaktpunkt for brudd på retningslinjene for ansvarlig næringsliv.

«Den norske regjeringen har på det sterkeste fordømt militærkuppet, og har ikke anerkjent juntaen som den rettmessige regjeringen i landet. Som majoritetsaksjonær i Telenor forventer vi at den norske stat vil drive sin virksomhet på en ansvarlig måte og sette et eksempel når det gjelder respekt for menneskerettigheter», står i brevet til statsministeren.

Det påpekes også at salget til M1-gruppen er uforenlig med Norges forståelse av menneskerettigheter og at det står i kontrast til Norges holdning til saken under sitt nåværende medlemskap i FNs sikkerhetsråd.

«Situasjonen i Myanmar ble fremhevet i Sikkerhetsrådet av utenriksminister Anniken Huitfeldt som et område der Norge ville følge utviklingen nøye. Å stoppe salget av Telenor Myanmar vil vise at norsk regjering tar situasjonen og arbeidet for menneskerettigheter på alvor. Mangel på handling vil på den andre siden negativt påvirke Norges rykte som en langvarig forsvarer av fred og menneskerettigheter globalt», avslutter brevet.

Powered by Labrador CMS