Investeringer på dypt vann

Statens pensjonsfond utland investerer i verdens verste damprosjekter. Det hevder Fivas i ny rapport.

Publisert

En ny rapport fra Foreningen for internasjonale vannstudier (Fivas) viser at Statens pensjonsfond utland, det såkalte oljefondet, har plassert milliarder av kroner i selskaper involvert i noen av verdens verste damprosjekter.

Tvangsflytting og tapte livsgrunnlag, tap av biologisk mangfold, klimagassutslipp fra reservoarer, og annen miljøskade er blant konsekvensene i flere utbygginger som omtales i rapporten. 

Ifølge Silje Kjørberg Hernes, er det typisk norsk å anse vannkraft som den perfekte fornybare energikilden. Men konsekvensene ved utbygging i mange andre deler av verden kan være en sosial og miljømessig katastrofe.

Lærer ingen ting

– De tre kløfters demning i Kina tvangsflyttet 1,4 millioner mennesker, og møtte massiv kritikk. Først nå, mange år etter utbyggingen, har Kinesiske myndigheter innrømmet at de negative ringvirkningene av prosjektet er mye større enn de var klar over da prosjektet ble satt i gang, sier hun.

Men få ser ut til å ha tatt lærdom av Kinas erfaringer. I rapporten trekker Fivas frem fire store og svært omstride damprosjekter, hvor selskaper Oljefondet investerer i er involvert. Samtlige utbygginger har ifølge Fivas ført til store brudd på menneskerettighetene og en rekke miljømessige ødeleggelser.

  • Den omstridte Belo Monte-dammen i Brasil, vil avlede opp mot 80 prosent av Xingu-elven fra sin naturlige strøm. Rundt 19000 mennesker vil bli tvangsflyttet og dobbelt så mange vil bli direkte påvirket av demningen. Samtidig vil utbyggingen skape store endringer i faunaen i området, og en rekke truede plante og dyrearter står i fare for å bli utryddet. Statens pensjonsfond utland investerte i tre selskaper knyttet til utbyggingen.
  • Gibe 3-demningen i Etiopia vil hindre den årlige flommen som er avgjørende for matsikkerheten til mer enn 200.000 mennesker i området rundt Omo-elven. Demningen vil i tillegg begrense vanntilfanget til Turkanasjøen med 85 prosent, noe som vil kunne tørke inn de mest produktive fiskeområdene i sjøen. Statens pensjonsfond utland har investert 41 millioner i et selskap som leverer turbiner til utbyggingen.
  • Lower Subansiri Dam i India vil få store konsekvenser for områdene som ligger nedstrøms. Tusenvis av mennesker som lever av jordbruk og fiske står i fare for å miste sitt levebrød, og området vil bli truet av jordskred. Statens pensjonsfond har investert i to medvirkende selskaper.
  • Xayaburi dammen i Laos vil føre til store skader på fiskebestanden i Mekong-elven. Dette vil også true matvaresikkerheten til befolkningen langs den nedre delen av elven. Rundt 2100 mennesker vil bli tvangsflyttet, og 202.000 fiskere og bønder vil bli indirekte påvirket. 

Ifølge Himanshu Thakkar, koordinator for South Asia Network on Dams, Rivers & People, vil svært få av menneskene som rammes hardest av damutbyggingene nyte godt av energien som anleggene produserer.

– Hvis prosjektene ikke skaper et bedre liv for menneskene som mister sitt levebrød som følge av utbyggingen, hvordan kan det da kalles utvikling, spør han.

Ikke prioritert 

Rapporten påpeker at de involverte selskapenes medvirkning til alvorlig miljøskade ikke har vært et prioritert område i Oljefondets etiske arbeid. Den anbefaler at det etiske arbeidet i større grad må omfatte selskaper som medvirker til alvorlig miljøskade, og at fondet i mye større grad må ta i bruk den såkalte ”observasjonslisten” hvor selskaper er satt under observasjon i påvente av en forbedret adferd. 

Ifølge statssekretær i Finansdepartementet, Hilde Singsaas, er departementet takknemmelig for både denne og andre rapporter som er med på å gjøre Oljefondet litt bedre for hvert år som går.

– Formålet med fondet vil alltid være å være en finansiell investor. Men god avkastning på lang sikt er avhengig av en bærekraftig utvikling, i både miljømessig og sosial forstand, sier hun.

Statens pensjonfond Utland er verdens største statseide fond.

Powered by Labrador CMS