Norsk bistand er brukt til å sikre Mosambik gode gassavtaler med Sør-Afrika, men Stortinget sier nei til at Norfund kan investere i gasskraftverk. Bildet er fra et gasskraftverk i Mosambik. Foto: UD

Stanser Norfundinvesteringer i gass

Miljøorganisasjonene har fått det som de vil. Norfund får ikke investere i gasskraftprosjekter i utviklingsland. Men det kan bli lettere å få investeringer til vind- og solenergiprosjekter.

Etter at regjeringen la fra forslaget til bistandsbudsjettet for 2015 mobiliserte WWF og andre miljøorganisasjoner for å få stanset forslaget om at Norfund skulle kunne få investere i gasskraftprosjekter.

– Svært glad

– Vi er svært glad for at Venstre og KrF har lykkes i å få regjeringen til å snu i denne saken. Norsk bistand bør ikke brukes til å bygge gasskraftverk. Norsk bistand til energisektoren i Sør bør fortsatt gå til fornybar energi, sier Marte Ness, seniorrådgiver ved WWF-Norges klima- og energiteam.

Hun mener at investeringsbehovet i fornybar energi langt fra er dekket. Investeringene verden over må øke dramatisk for å hindre de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene.

Denne uken vedtok Stortinget bistandsbudsjettet med tilføyelsen:

«Norfund skal ikke innbefatte naturgassinvesteringer i sin investeringsportefølje i utviklingsland.»

Ikke så glad

Norfunds administrerende direktør, Kjell Roland er ikke like fornøyd med begrensningene som nå legges på investeringene. Han mener alternativet til gass ofte vil være mer forurensende energi.

– Norfunds mandat er fattigdomsbekjempelse. Ingen enkeltfaktor begrenser vekst og fattigdomsbekjempelse mer enn mangel på strøm eller upålitelig strømforsyning i Afrika sør for Sahara. For Norfund er eventuelle investeringer i gasskraft først og fremst et spørsmål om kunne gi et relevant tilbud til fattige land i Afrika, som trenger energi, og hvor energibehovene ellers vil bli dekket av storstilt utbygging av billig kullkraft, sier Roland. Norfundsjefen tilføyer:

– Også videre utbygging av sol- og vindkraft er avhengig av at det også bygges kapasitet for balansekraft, der gasskraft i mange tilfeller kan være det beste alternativet.

Satser på vind og sol

Mer positivt for Norfund er at Finanskomiteens ber regjeringen utrede om mandatene til Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) og Eksportkreditt Norges kan endres for å fremme økte investeringer i fornybar energi.

«Utredningen bør blant annet se på hvordan selskapene også kan dekke kommersiell risiko knyttet til investeringer i fornybar energi, i tillegg til andre risikoavlastende og investeringsfremmende tiltak,» heter det i innstillingen.

– Dette er viktig. En justering av mandatene for GIEK og Eksportkreditt Norge vil kunne bidra til å mobilisere norske aktører til investeringer i fornybar energi i utviklingsland. Dagens virkemidler for å fremme vareeksport er i for stor grad begrenset til tradisjonell vareeksport. En endring bør legge til rette for økt eksport av norsk kompetanse og kapital, som det er stort behov for i utviklingslandene, sier Kjell Roland.

Scatec Solar, SN Power og Agua Imara har drevet lobbyvirksomhet for en slik endring i mandatet til GIEK og Eksportkreditt Norge. 

Powered by Labrador CMS