En demonstrasjon til støtte for Aung San Suu Kyi kort tid etter at hun ble arrestert av militærjuntaen i 2021.

Statlige medier:

Aung San Suu Kyi delvis benådet

Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi, som har sittet i varetekt siden kuppet i 2021, er benådet for fem av mange angivelige lovbrudd, ifølge statlige medier.

Publisert Oppdatert

Suu Kyi er en av over 7000 fanger som er benådet av militærjuntaen for å markere buddhistisk fastetid, melder statlige medier tirsdag.

Fredsprisvinneren er imidlertid kun benådet for fem av de 19 påståtte lovbruddene hun er dømt for, ifølge Reuters og AFP. Hun står derfor fortsatt overfor 14 straffeanklager.

Det betyr at militærjuntaen kun fjerner seks år fra Suu Kyis 33 år lange fengselsstraff. Hun er ikke løslatt og forblir i husarrest.

Fredsprisvinneren, som forrige uke ble flyttet fra fengsel til husarrest, har sittet i varetekt i hovedstaden Naypyidaw siden militærkuppet mot hennes demokratisk valgte regjering i februar 2021.

Lang fengselsstraff

78-åringen er dømt til over 30 års fengsel for en rekke angivelige lovbrudd knyttet til påstått oppvigleri, valgfusk og korrupsjon. Hun benekter selv alle anklagene. Suu Kyi satt også i husarrest i nærmere 15 år i perioden 1989 til 2010.

Menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt den juridiske kampen mot Suu Kyi som en løgn med hensikt å fjerne den populære demokratiske lederen fra offentligheten.

Myanmar-ekspert David Mathieson sier den delvise benådingen av Suu Kyi tirsdag kun er et «kynisk triks» fra juntaen, som vil late som at det kan komme en politisk løsning på krisen i landet, selv om det ikke gjør det.

– Et grusomt spill

– Jeg tror bare de spiller et grusomt spill med en politisk fange, sier Mathieson til AFP.

– Alle anklagene mot Suu Kyi er absurde. Det å fjerne seks av 33 år er ikke nåde, legger han til.

Myanmars tidligere president Win Myint, som også ble avsatt i kuppet i 2021, ble benådet for to saker, og fikk dermed sin fengselsstraff redusert med fire år, ifølge en talsperson for juntaen.

Et uspesifisert antall fanger som hadde blitt dømt til døden, fikk også dommen sin omgjort til livsvarig fengsel, heter det i kunngjøringen. Av de totalt 7000 som ble benådet tirsdag, er 125 utlendinger.

Powered by Labrador CMS