Slik påvirkes politikerne av bistandslobbyen

Politiske beslutninger er viktigere for utvikling enn bistandskroner. Derfor digger Kirkens Nødhjelp finansminister Sigbjørn Johnsen.

Publisert

– Vi digger Siggy-kampanjen er en populistisk måte å sette et viktig tema på dagsordenen, sier leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland. 

«Det er fritt fram for norske selskaper å snyte på skatten i fattige land. Finansminister Sigbjørn Johnsen kan stoppe dette!» forklarer Kirkens Nødhjelp og ungdomsorganisasjonen Changemaker på kampanjens nettsider. 

– Først dokumenterer vi ting vi er opptatt av og henter inn informasjon, så inviterer vi politikere til dialogmøter og skriver kronikker stilet til norske myndigheter slik at de oppfordres til å svare. I tillegg mobiliserer vi grasrota gjennom kampanjer slik som «Vi digger Siggy»-kampanjen. Vi samler glatt inn 20.000 til 30.000 underskrifter som vi kan overlevere sammen med våre krav, sier Helland om organisasjonens lobbyarbeid. 

Vær tidlig ute

Å påvirke den politiske dagsorden samt å påvirke konkrete politiske prosesser, slik som lovarbeid og utredninger, er hovedmålene med lobbyarbeidet. Dette ifølge en fersk undersøkelse om slikt påvirkningsarbeid laget av Geelmuyden.Kiese blant norske interesseorganisasjoner. Av organisasjonene i undersøkelsen svarer 70 prosent at de i «stor» eller «ganske stor grad» er engasjert i lobbyarbeid.

– De som lykkes med å påvirke politikerne, er veldig tidlig ute. Tidlig i prosessen er det gjerne mange beslutninger som skal tas. Det er mange mulige utfall samtidig som det er færre personer som har meldt interesse for saken og som forsøker å påvirke, forklarer partner i konsulentselskapet Geelmuyden.Kiese, Even Westerveld.

I tillegg er det viktig å kjenne gangen i de politiske beslutningsprosessene.

– Når politikerne vil noe, settes det gjerne ned et utvalg som skal se på saken. Da gjelder det for organisasjonene som vil påvirke, enten å få en plass i utvalget, eller å alliere seg med noen som sitter i utvalget. Når utvalget er ferdig, sendes rapporten på høring, og det er mulig å komme med innspill. Så utarbeides det kanskje en Stortingsmelding. Da er det igjen mulig å påvirke både under utarbeidelsen og i høringsrunden, sier Westerveld.

Lytter

– Er norske organisasjoner gode til å påvirke politikerne? 

– Jeg vil si at det er litt ujevnt. De store organisasjonene har mye kompetanse og har bevisst rekruttert folk fra politikken for å lykkes i kampen om oppmerksomheten, mens mindre aktører ofte kommer litt seint inn i taklingen, mener Westerveld. 

Uansett, politikerne er som regel villige til å lytte. 

– Det er mye lettere å få tilgang til norske politikere enn politikere i mange andre land, ikke minst for ideelle organisasjoner, påpeker konsulenten.

Over 60 prosent av stortingspolitikerne som har deltatt i Geelmuyden.Kieses lobbyundersøkelse, svarer at de opplever lobbyvirksomheten som en «viktig ressurs», mens 36 prosent svarer at de opplever det som «en ressurs, men slitsomt».

Konkrete krav

– Om en skal fortjene tiden til politikerne, bør innspillene være så konkrete som mulig. En må ha gode løsninger og ikke bare komme med et problem, sier Westerveld, som selv har bakgrunn fra KrF. 

Videre gjelder det å ikke bare prate med politikerne, men også å mobilisere grasrota, slik at en kan legge press bak kravene.

– Det er jo organisasjonenes rolle å være en kanal for grasrota opp til politikerne. Massekommunikasjon fører til folkeopplysning og styrker demokratiet ved å gi folk verktøy og arenaer til å engasjere seg, forklarer konsulenten.

– Viktig arbeid

Kirkens Nødhjelp mener at lobbyarbeidet er blant det viktigste arbeidet organisasjonen gjør. 

– Vi kan ikke kjøpe oss ut av problemene knyttet til mangel på økonomisk utvikling i en del land. Bistand er viktig, men det er flere politikkområder som er vel så viktige for å få fart på utviklingen i Sør, sier Anne-Marie Helland.

– Men liker politikerne at dere blander dere? 

– De blir jo sure på oss rett som det er, men vi har et redelig forhold. Så lenge vi kan sakene våre, er politikerne villige til å lytte selv om de ikke alltid velger å handle.


11 tips om lobbyarbeid

  • Sett deg inn i det rødgrønne lobbylandskapet. Flertallsregjering betyr færre omkamper i Stortinget
  • Kom tidlig på banen. Jo tidligere man er i prosessen, desto større muligheter er det for å sette agendaen
  • Tenk langsiktig – bygg nettverk
  • Presenter løsninger
  • Vær tydelig på hva du vil og spiss budskapet
  • By på kunnskaper
  • Vær raus, og gi gjerne fra deg en god sak. Resultatet er viktig for deg. Æren er viktig for politikeren
  • Legg igjen skriftlig, kort og konsis informasjon i møte med politikere
  • Følg opp, slik at saken ikke havner i politikerens glemmebok
  • Mobiliser grasrota. Media og sosiale medier er viktige verktøy
  • Bygg allianser med organisasjoner med lik agenda

Kilde: Geelmuyden.Kiese

Powered by Labrador CMS