
Slik svarer Aukrust på kritikken
– Styrking av lokalt ledet utvikling er en viktig målsetning for regjeringen, og det jobbes langs flere spor for å konkretisere oppfølgningen, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust til Panorama.
Altfor mye bistandspenger går via norske organisasjoner og for mye brukes på å betale for dyre arbeidsplasser i Norge, påpeker tankesmien Langsikt i det ferske notatet «Fra ord til handling: Lokalt ledet utvikling i den norske sivilsamfunnsstøtten».
Skal norske myndigheter lykkes med egne lovnader om «lokalt ledet utvikling», må det tas ubehagelige grep, både i forvaltningen og i organisasjonene, heter det fra tankesmien.
Blant annet påpekes det at arbeid norske organisasjoner gjør i Norge «kunne blitt utført mye rimeligere i mottakerlandene», og Langsikt mener at mange av organisasjoner har vokst seg store med dagens modell – og at de har en egeninteresse i at systemet består.
Både givere og bistandsorganisasjoner, internasjonalt og i Norge, har i mange år vært enige om at mer innflytelse og mer bistandspenger bør flyttes til lokale aktører i fattige land. Som Panorama omtalte i forbindelse med regjeringens nylige annonsering av 1 milliard bistandskroner, til det utviklingsminister Åsmund Aukrust omtalte som «førstelinja» i sør – med milliardstøtte til norske aktører, har Norge gitt sin tilslutning til mer lokalt ledet utvikling gjennom ulike internasjonale forpliktelser.
Umulig å tilfredsstille
Men til tross for at dette har vært tema på utallige seminarer og konferanser, så har lite makt og penger flyttet seg fra organisasjoner i rike land til organisasjoner i fattige land.
I notatet kritiserer tankesmien norsk bistandsforvaltning for å stille så strenge krav, blant annet fordi «summen av faglige og forvaltningsmessige krav fra Norad, inklusive lav toleranse for avvik, er i praksis umulig å tilfredsstille for lokale partnere».
Resultatet, mener Langsikt er oppbygging av tunge forvaltningssystemer hos den norske partneren, og at mye av de faglige og administrative ressursene forblir der.
«Når dette er situasjonen etter mer enn 50 års norsk bistand, tilsier det at nye grep er nødvendig. Et klarere skille mellom støtten til organisasjonsbygging og til tjenesteleveranser, med klare resultatkrav (...), kan være et virkemiddel», heter det
– To pilotprosjekter igangsatt
Panorama tar kontakt med utenriksdepartementet for å høre hva utviklingsminister Åsmund Aukrust tenker om kritikken. I et e-postsvar skriver ministeren at styrking av lokalt ledet utvikling er «en viktig målsetning for Regjeringen», og at det jobbes langs flere spor for å konkretisere oppfølgningen av Norges forpliktelser.
– To pilotprosjekter er igangsatt med utvalgte tilskuddsmottakere. Det ene prosjektet skal gi mer kunnskap om risikohåndtering og administrativ byrde knyttet til å gi direkte til lokale organisasjoner. Opptil 60 millioner kroner er avsatt for dette formålet. Det andre prosjektet skal teste ut en modell med bidrag til indirekte kostnader for lokale samarbeidspartnere av norske samarbeidspartnere, sier Aukrust.
Panorama har også snakket med flere norske organisasjoner som mener at regjeringen ikke har gjort nok for å oppfylle egne forpliktelser for å bidra til lokalt ledet utvikling.
Aukrust har ikke besvart spørsmål om kritikken fra de norske organisasjonene, men ministeren fremholder at en veileder for styrking av lokalt ledet utvikling planlegges utarbeidet for bruk i både UD, Norad og utenriksstasjonene, samt som et instrument for styring og dialog med et mangfold av samarbeidspartnere.
– Tematikken vil i tiden framover stå sentralt i styringsdialogen mellom UD og Norad.
Han påpeker at likeverdige partnerskap er viktig i den nye humanitærstrategien, der lokale aktører skal ha medbestemmelse i planlegging og gjennomføring av innsats.
– I den pågående reformen av det humanitære systemet tar mange til orde for å øke andelen av humanitær finansiering som går til lokale organisasjoner. Norge deler målsetningen om at en langt større andel av humanitære landfond skal gå til lokale aktører, og vi vurderer også hvorvidt en større andel av norske midler skal gå til de humanitære landfondene, sier Aukrust.