Ny runde med fredsforhandlinger med kommunister på Filippinene

Filippinske myndigheter og kommunistbevegelsen (NDFP) har inngått en avtale om å starte formelle fredsforhandlinger.

Publisert Oppdatert

Avtalen ble signert i Oslo rådhus torsdag 23. november 2023, men partene offentliggjorde avtalen først tirsdag.

­– Jeg gratulerer filippinske myndigheter og kommunistbevegelsen (NDFP) med å ha inngått en avtale om å starte formelle fredsforhandlinger. Dette er et viktig og riktig steg for å sikre en endelig fred på Filippinene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Vitner

Erklæringen ble undertegnet av den filippinske presidentens spesialrådgiver Antonio Lagdameo jr., statsråd Carlito Galvez Jr og general Emmauel Bautista fra regjeringen. Luis Jalandoni, Julieta de Lima og Coni Ledesma signerte fra NDFP.

Utenriksminister Eide og spesialrepresentant Kristina Lie Revheim var vitner til signeringen.

– Det var en viktig signeringsseremoni, og jeg var glad for å høre partenes beslutning om å endelig avslutte den over 50 år lange konflikten på Filippinene, sier Eide.

Under signeringen i Oslo la Eide særlig vekt på at det er viktig med dialog og diplomati i en urolig global tid, skriver Utenriksdepartementet.

Viktig med dialog

Konflikten mellom filippinske myndigheter og den kommunistiske bevegelsen NDFP har pågått siden 1969. Norge har fungert som tilrettelegger for samtalene mellom dem siden 2001, og forrige runde med samtaler var i 2017.

Etter at de brøt sammen, sa daværende president Rodrigo Duterte at han ikke var interessert i en norskstøttet fredsprosess.

Filippinenes nåværende president Ferdinand Marcos Jr. erstattet Duterte i fjor.

– Omfattende arbeid gjenstår og vi ser fram til å fortsette å bistå partene mot en endelig fredsavtale, sier Eide.

Powered by Labrador CMS