Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim avbildet da hun deltok på regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen hotell. Foto: Frode Hansen, VG
Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim avbildet da hun deltok på regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen hotell. Foto: Frode Hansen, VG

Tvinnereim blir utviklingsminister

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (47) blir ny utviklingsminister. Hun har bakgrunn fra både Utenriksdepartementet og Norad.

Publisert

Anne Beate Tvinnereim går etter eget ønske inn som utviklingsminister.

- Vi får en statsråd med et brennende engasjement, sa Johnas Gahr Støre på en pressekonferranse i Stortinget i formiddag.

Parallelt med nestledervervet i Senterpartiet, får den erfarne politikeren ansvaret for rundt halvparten av et rekordhøyt bistandsbudsjett på 41,9 milliarder kroner.

Under Solberg-regjeringen har ansvaret for utviklingspolitikken vært delt mellom utenriks- og utviklingsministeren. Videreføres delingen, får Tvinnereim ansvar for utviklingssamarbeidet i Afrika sør for Sahara, Asia og Latin-Amerika og Karibia, så vel som utviklingssamarbeidet med FN-systemet, Verdensbanken, de regionale utviklingsbankene og andre globale fond og programmer. Utviklingsministeren har også ansvaret for Norad, Norec og Norfund.

Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet blir utenriksminister. Under Solberg har utenriksministeren hatt ansvaret for utviklingssamarbeidet i OSSE-området, Midtøsten, Nord-Afrika og Afghanistan, arbeidet for sikkerhet, fred forsoning og menneskerettigheter, i tillegg til den humanitære bistanden.

Politiker og diplomat

Tvinnereim har en master i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, og språkstudier i spansk og portugisisk fra utlandet, blant annet Ecuador og Portugal.

I tillegg til den politiske karrieren, har hun også en diplomatisk karriere. I 2007 fullførte hun Utenriksdepartementets aspirantkurs. I løpet av den tiden var hun også førstekonsulent i WTO-seksjonen i UD.

I en fireårsperiode fra 2007, var hun ambassadesekretær ved Norges ambassade i Mosambik. Da hun ble valgt inn i ledertrioen i Senterpartiet, gikk hun fra Midtøstenseksjonen i Utenriksdepartementet til en seniorrådgiver-stilling i Norad, og ble senere underdirektør for seksjonen for miljø og matsikkerhet. I 2018 gikk hun fra Norad til Tankesmien Agenda, og fra 2020 var hun fylkesråd for klima og miljø i Viken.

Tvinnereim har vært sentralstyremedlem i Sp siden 2013, og ble i 2014 valgt til 2. nestleder etter at Ola Borten Moe vant en nokså turbulent kamp om å bli 1. nestleder.

Den politiske karrieren startet i Senterungdommen, der hun etter hvert ble leder - med Trygve Slagsvold Vedum som sin organisatoriske nestleder. Han ble hennes etterfølger da hun begynte som politisk rådgiver i Stortinget, og senere i Samferdselsdepartementet. Fra 2011 til 2013 var hun statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet under Liv Signe Navarsete. Hun har ved tidligere anledninger omtalt "Nei til EU"-dronning Anne Enger som et tidlig politisk forbilde.

Den nye utviklingsministeren er gift og har to barn. Selv vokste hun opp som minstemann i en søskenflokk på fire på en gård i Østfold. Noen drøm om å bli bonde har hun dog aldri hatt. Men foreldrenes engasjement for samfunn og politikk er en arv hun har tatt med seg. Hun er dessuten etter sigende en habil sanger.

Powered by Labrador CMS